Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ROZHOVOR: Nedokážu si představit, že by knihkupectví zaniklo. Budu za něj bojovat, říká majitel Červinka

Jednomu z nejstarších knihkupectví v Hradci Králové hrozí zánik. Prodejna, která se nachází na hlavním nádraží funguje pod vedením Petra Červinky už 13 let. Přišla mu výpověď a hrozí tak, že knihkupectví, které na nádraží sídlí už téměř 50 let, bude zrušena. Z důvodu rekonstrukce nádraží mu výrazně klesly tržby i počet zákazníků. Dohoda se správou železniční dopravních cest podle jeho slov během dob rekonstrukce nikam nevedla. Tisková mluvčí SŽDC nicméně poukazuje na to, že pan Červinka si o snížení nájemného nezažádal.

Pane Červinko, jak jste se o situaci ohledně výpovědi vašeho knihkupectví dozvěděl?

Přišel mi doporučený dopis. Kolem 20. července ale vzhledem k tomu, že jsem dlouhodobě plánoval pobyt v zahraničí, tak to pro mě byl blesk z čistého nebe. Neměl jsem čas to pořádně řešit, a teď mám zkaženou dovolenou. 

Jak hodláte situaci řešit?

V říjnu plánuju oslavy 50 let provozu knihkupectví. Byl bych nerad, kdyby tahle dlouhá éra skončila. Mám širokou klientelu z celé republiky a mrzelo by mě to, kdybych se s lidmi už nesetkával. 

Na nádraží probíhá velká rekonstrukce. Prý jste se snažil domluvit na sníženém nájemném, ale žádost byla zamítnuta. Jak to?

Opravy mi od začátku rekonstrukce zkazily celou tržbu. Lešení tam mělo být jen do konce prosince, ale nakonec tam bylo až do konce dubna. Narušilo mi to cellou ekonomiku. Žádná omluva ze strany správy železnic mi nepřišla, prostě to nijak neřešili. 

Takže se k vám lidi neměli jak dostat?

Což o to. Horší je, že oni mysleli, že vůbec nefunguju. Lešení mi zakrylo výlohy obchodu a nebylo vidět, že máme otevřeno. Dá se k nám dostat, ale oklikou. 

Obchod vedete už 13 let. Dokážete si představit, že by zanikl?

Nikdy se nedá vyloučit nic. Ale rozhodně si to nedokážu představit. 

Máte velkou podporu. Na sociálních sítích Vás podporuje množství lidí. Jak situaci vnímáte? 

Já tedy Facebook nemám. Ale vím, že to vidělo snad už 24 tisíc lidí. Strana zelených se v tom angažuje,  a podle nejnovějších zpráv se k tomu má přidat další. O té ale zatím nechci mluvit.  Měl bych se dozvědět nějaké reakce ze strany ostatních, až se vrátím, pak uvěřejním dalším kroky, které plánuju.

A jaké kroky plánujete? 

Od 26. srpna bude možné podepsat petici za zachování knihkupectví.

Už jste někdy podobnou situaci zažil?

Již před 12 lety, když místo knihkupectví chtěli udělat pekařství. Naštěstí se mi za podpory akademiků podařilo obchod udržet. 

Vyjádření k výpovědi nájemci ve stanici Hradec Králové hl. n. ze strany Správy železniční dopravní cesty

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zaregistrovala v posledních dnech některé nepřesné a neúplné informace ohledně výpovědi nájmu knihkupectví Ambra ve výpravní budově v Hradci Králové. V zájmu objasnění vzniklé situace přinášíme vyjádření k celé události.

Nájem knihkupectví ve výpravní budově přešel od Českých drah na Správu železniční dopravní cesty k 1. 7. 2016. Pronajímatel si je dobře vědom jedinečnosti knižních titulů i atmosféry knihkupectví, které vhodně doplňuje sortiment služeb v postupně opravované výpravní budově.

Je skutečností, že nájemce podstatným způsobem opakovaně porušuje své smluvní povinnosti. Takovýmto porušením je podle příslušné nájemní smlouvy například prodlení s placením nájemného o více než jeden měsíc. Zdůrazňujeme, že pronajímatel se při svém rozhodování řídí platnou metodikou Ministerstva dopravy pro nakládání s nemovitostmi osobních nádraží včetně povinnosti prověřovat bezdlužnost zájemců. 

Výpověď byla doručena nájemci 19. 7. 2019 s termínem ukončení nájmu uplynutím výpovědní lhůty podle smluvních podmínek k 31. 8. 2019. Tím není dotčeno právo nájemce vznést v zákonné lhůtě k podané výpovědi námitky. V tuto chvíli tedy nemůžeme předjímat, zda nájem k uvedenému datu skutečně skončí.

Chceme ubezpečit, že SŽDC jako pronajímatel bude postupovat velmi citlivě s cílem zachovat knihkupectví v daném formátu, rozhodující ale bude především přístup samotného nájemce.

Autoři | Foto Archív Petra Červinky

Štítky Správa železniční dopravní cesty, rekonstrukce, výpověď, Hradec Králové, obchod, České dráhy, Strana zelených, Ministerstvo dopravy České republiky, Facebook

ROZHOVOR: Nedokážu si představit, že by knihkupectví zaniklo. Budu za něj bojovat, říká majitel Červinka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.