Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plánujete koupačku? Podívejte se na přehled přírodních koupališť, kde je čistá voda

Pokud se chystáte v nejbližších dnech koupat v přírodních nádržích a vodních plochách, není se u většiny případů čeho bát. Rozbory vody odebrané v minulých dnech v koupacích oblastech v Královéhradeckém kraji prokázaly špatnou kvalitu vody pouze v koupališti v Dolcích u Trutnova. Není tam voda vhodná ke koupání kvůli zvýšenému množství sinic. Koupání v Dolcích hygienici nedoporučují zejména dětem, těhotným a lidem s alergiemi a oslabenou imunitou.

Stříbrný rybník či Wake Park mají vodu v pořádku

Naopak v přírodních koupalištích Stříbrný rybník na okraji Hradce Králové, Wake Park v Plačicích u Hradce Králové, Vrchlabí - Vejsplachy, Teplice nad Metují a Mladé Buky - Sejfy je podle poslední kontroly z 29. července voda v pořádku. Vyplývá to z dat zveřejněných na webu Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové. 

„V podmínkách Královéhradeckého kraje zůstávají zatím všechny sledované přírodní vodní plochy bez rizika cerkárií," uvedla Monika Todtová z KHS.

Voda vhodná ke koupání je také v Třebnouševsi, kde byly vzorky odebrány ve čtvrtek 25. července. Podle rozborů vody odebrané v pondělí 22. července byla voda v pořádku také v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku, v koupališti Dachova u Hořic, v rybníku Vejsplachy u Vrchlabí, v Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem a na Rozkoši u Velké Jesenice nedaleko České Skalice na Náchodsku. Jen v případě Jinolic hygienici upozornili na sníženou průhlednost vody.

Voda v nepřírodních koupalištích je v pořádku v celém kraji

Hygienici v Královéhradeckém kraji letos monitorují 35 koupališť, z toho 20 umělých a zbytek jsou přírodní. Na ostatních kvalitu vody nesledují, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádržích a koupacích oblastech nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupání, přírodní koupaliště, kvalita vody, koupaliště, Dolce, vodstvo, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, Trutnov, Hradec Králové, Vrchlabí, Plačice

Plánujete koupačku? Podívejte se na přehled přírodních koupališť, kde je čistá voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.