Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Aldis prohrál spor o pozemky pod kongresovým centrem, může platit miliony

Kongresové centrum Aldis Hradec Králové prohrálo se státem soudní spor o pozemky pod kongresovým centrem. Firmě, jejímž hlavním vlastníkem je město, pozemky pod budovou a přilehlým parkovištěm podle soudu nepatří. Aldisu kvůli tomu hrozí mnohamilionová platba z titulu bezdůvodného obohacení za užívání pozemků bez smlouvy. Firma také nemá vyřešen budoucí vztah k pozemkům.

Samotný chod kongresového centra by neměl být ohrožen. „Měli bychom se postarat o to, aby společnost fungovala dál. Nějaké zdroje má sama, může hledat úvěr," řekla náměstkyně hradeckého primátora pro majetek Věra Pourová (ANO), která je ve vedení města od loňského října a kauzu s počátkem před 16 lety označuje za vážnou.

20 milionů

Pourová odhadla, že z titulu bezdůvodného obohacení by se platba Aldisu státu mohla pohybovat na úrovni 20 milionů korun. A pokud by společnost Aldis chtěla pozemky o rozloze asi jednoho hektaru od státu koupit, mohlo by ji to přijít na dalších přibližně 30 milionů korun. Vedení Aldisu ve výroční zprávě za loňský rok uvedlo, že firma jedná o mimosoudním narovnání sporu a ke konci loňského roku na to měla vytvořenu rezervu 21,5 milionu korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) žalobou po Aldisu z titulu bezdůvodného obohacení požaduje za období do konce roku 2016 celkem téměř 54,5 milionu korun. Žaloba na období od roku 2017 podle mluvčího úřadu Radka Ležatky zatím podána nebyla. Částky podle něj vycházejí a budou vycházet ze znaleckých posudků. Úřad o případném smírném řešení s firmou Aldis jedná. O prodeji pozemků se podle Ležatky v současné době jednání nevedou, protože nejdříve se musí vyřešit otázka bezdůvodného obohacení.

Spory o vlastnictví pozemků začaly v roce 2003, kdy katastr nemovitostí v souvislosti se založením ÚZSVM vymazal firmě Aldis právo trvalého užívání pozemků, uvedl Aldis ve výroční zprávě. V následných soudních sporech o určení vlastníka pozemků firma Aldis nejprve uspěla. Stát pak ale v roce 2015 uspěl s dovoláním u Nejvyššího soudu. Jeho verdikt nezměnily ani následné stížnosti Aldisu u Ústavního soudu a u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Jeden z největších sálů v Česku

Kongresové centrum Aldis disponuje jedním z největších sálů v Česku. Konají se v něm kongresy, konference, výstavy, koncerty, plesy. Jednou z největších akcí je celostátní konference Internet ve státní správě a samosprávě. Loni měla firma tržby 39 milionů korun a vykázala zisk 1,2 milionu korun. Společnost má téměř 30 zaměstnanců.

Hlavním vlastníkem Aldisu je s podílem 48,54 procenta akcií město Hradec Králové. Dalšími vlastníky jsou Odborový svaz KOVO s podílem 45,93 procenta a Odborový svaz státních orgánů a organizací s podílem 5,53 procenta. Společnost byla založena v roce 1992 tehdejším Sdružením odborových svazů, podnikem ČKD Hradec Králové a Okresním úřadem v Hradci Králové. Stala se právním nástupcem tehdejšího Domu kultury odborů Hradec Králové.

Autoři

Štítky Aldis, Hradec Králové, pozemky, kongresové centrum, pozemek, Kongresové centrum Aldis, bezdůvodné obohacení, Věra Klásková, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ANO 2011, Česko, Evropský soud pro lidská práva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aldis prohrál spor o pozemky pod kongresovým centrem, může platit miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.