Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Archeologové našli na Královéhradecku bohatý hrob z doby stěhování národů

V Sendražicích na Královéhradecku archeologové objevili šest hrobů z šestého století, tedy z doby zvané stěhování národů. Jeden hrob s pohřbenou ženou nebyl vykraden a obsahoval dvě zlaté spony vykládané polodrahokamy, korálky z jantaru, železný tkalcovský nožík, krátký meč a řadu dalších artefaktů. Podle archeologů jde na území východních Čech o velmi vzácný nález. Pohřebiště bylo objeveno v první polovině letošního roku při záchranném archeologickém výzkumu na staveništi dvou rodinných domů.

„Bohatý ženský hrob pravděpodobně patřil představitelce tehdejších společenských elit. I přesto, že většina hrobů byla ještě v průběhu šestého století vykradena, čítá celý soubor bohatou kolekci nálezů," uvedl archeolog Muzea východních Čech Pavel Horník.

Hrob obsahoval kromě různých cenností také kostěný hřeben, keramickou nádobu, přeslen a dvě bohatě zdobené lučíkovité spony, na kterých se dochovaly zbytky textilu. Nálezy až 1500 let starého textilu jsou podle archeologů velmi vzácné. Zbytky textilu jsou nyní na odborné expertíze v laboratořích Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Praze. Lidské ostatky budou podrobeny antropologickému zkoumání.

Archeologové na staveništi našli i přes 150 objektů sídliště z doby halštatské, tedy z osmého až sedmého století před naším letopočtem. Šlo především o kůlové jámy, které tvořily půdorysy nadzemních staveb. Objevili také polozemnici a soustavu zásobních jam. Z období eneolitu archeologové v Sendražicích našli osamocený žárový hrob kultury s nálevkovitými poháry. „Středověk na ploše zanechal mohutný žlab neznámé funkce a snad i studnu," uvedli archeologové.

Na zkoumané ploše archeologové identifikovali a prozkoumali 165 objektů s několika tisíci nálezy. „Aktuálně jsou všechny nalezené předměty laboratorně ošetřovány a konzervovány, některé z nich čekají různé typy analýz," uvedla mluvčí Muzea východních Čech Veronika Hepnarová.

Autoři | Foto Muzeum východních Čech

Štítky nález, hrob, archeologie, Sendražice, Stěhování národů, Královéhradecký kraj, textilie, Muzeum východních Čech, Východní Čechy, Akademie věd České republiky, Praha

FOTO: Archeologové našli na Královéhradecku bohatý hrob z doby stěhování národů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.