Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plakety Zlaté koruny mají už počtvrté své majitele. Kraj ocenil dobrovolníky

Ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje obdrželo z rukou hejtmana Jiřího Štěpána a náměstkyně Martiny Berdychové patnáct dobrovolníků, kteří dlouhodobě pracují s dětmi a mládeží. Ocenění tak získali sportovci, dobrovolní hasiči nebo zástupci společenských a kulturních organizací.

„Zlatou korunu Královéhradeckého kraje vyhlašujeme proto, abychom ocenili dlouholetou práci lidí, kteří na úkor svého volného času nezištně pracují s dětmi a mládeží. Alespoň takto jim můžeme poděkovat za výchovné působení na naše děti, za předávání zkušeností a ubezpečit je, že o nich víme a že si této činnosti nesmírně vážíme, řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, odpovědná za oblast školství, sportu a volnočasových aktivit.

Do konce roku mohly právní subjekty podávat nominace do čtvrtého ročníku Zlaté koruny Královéhradeckého kraje. Nominovaní dobrovolníci museli splňovat hned několik podmínek: nebyli oceněni v posledních třech letech, práci s dětmi nebo mládeží se věnují minimálně tři roky a zároveň působí v neziskové organizaci nebo školském zařízení sídlícím v Královéhradeckém kraji. Návrhy poté vyhodnotila odborná komise a krajská rada. Z celého regionu došlo 31 nominací a hodnotící komise vybrala patnáct dobrovolníků, kteří si odnesli ocenění a digitální fotoaparát.

„Dobrovolnická činnost má pro celou společnost pozitivní dopad, hlavně při výchově mládeže. Mnozí z těchto lidí se nezištně věnují této práci a svému oboru desítky let, a proto je chceme vyzdvihnout, upozornit na ně a od srdce jim poděkovat,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán.

Letošní ocenění dobrovolníci

Olga Beková a Jarmila Grimová působí ve Sboru dobrovolných hasičů Nový Hrádek, kde více jak 23 let vedou kroužek mladých hasičů. Kromě pravidelné činnosti se s dětmi účastní také hasičských soutěží.

Miluše Dubnová působí v Klubu českých turistů v Úpici a od svých 15 let se věnuje dětem v turistickém oddíle mládeže, 15 let pracuje jako instruktorka a 10 let jako hlavní vedoucí. Oddíl, ve kterém je více než 50 dětí, se jmenuje Loupežníci z Brend. Kromě pravidelných schůzek připravuje také víkendové akce, tábory a akce pro rodiče a veřejnost.

Jana Hartmanová je cvičitelkou dětí a mládeže více než 35 let a hlavní organizátorkou mnoha soutěží na úrovni svého odboru i na úrovni okresu. Ve své mateřské jednotě TJ Sokol Čestice také vede pravidelná cvičení žáků a žákyň (věnuje se však i ženám) a pracuje i v AŠSK a je i nositelkou Zlatého odznaku Vzorný cvičitel.

Milan Hlávko působí jako předseda TJ Meteor HK a také předsedá Regionálnímu centru Sport pro všechny Hradec Králové. Dlouhodobě se věnuje cvičení rodičů s dětmi, předškolních dětí a mladších školních dětí. Je jedním z hlavních organizátorů velkých akcí: Město na kolech nebo okresní soutěž Zimní pětiboj.

Stanislav Jirásek ml. se trvale věnuje práci v klubu lyžařů Machov od roku 1979. Jeho zásluhou zde vznikly skokanské můstky s umělou hmotou. Dva roky pracoval i u národního A týmu skokanů Itálie a několik let připravoval skokanskou část výpravy našeho kraje na olympiádě dětí a mládeže.

Miroslav Lebeda působí ve Fotbalovém klubu Mostek, kde se přes 30 let věnuje trénování mládeže. Kromě práce v klubu vede na místní základní škole kroužek fotbalu.

Jiří Matuška je dlouholetý trenér sportovní gymnastiky Spartaku Trutnov. Začínal s trénováním jako otec, kterému začala cvičit dcera a později i také syn. Věnuje se nejen gymnastice, ale hlavně teamgymu, díky kterému patří trutnovská děvčata mezi republikovou špičku.

Martin Pohl se od roku 1994 věnuje vedení tréninků v klubu bojových umění SHIN-KYO a je také jeho předsedou. V posledních letech také vede kondiční cvičení pro vyvážení svalových skupin a korekci držení těla pro mládež a dospělé.

Blanka Porcalová je cvičitelka žactva v TJ Sokol Lipnice od roku 1989 a také rozhodčí, organizátorka mnoha akcí a předsedkyně rady Regionálního centra sportu pro všechny Trutnov. Mimo jiných akcí je také organizátorkou krajského kola závodů mládeže v přírodě „Medvědí stezkou“ a v loňském roce zorganizovala již 12. ročník této soutěže. S mládeží se účastní i dalších okresních, krajských i republikových soutěží pořádaných ČASPV. 

Oldřiška Ruferová cvičitelské dobrovolné činnosti věnuje nepřetržitě od roku 1976 a působí v TJ Sokol Starkoč. Významně se podílela na 40 vítězstvích TJ Sokol Starkoč ve sportovní soutěži
O nejlepší vesnickou organizaci okresu Náchod.

Marcela Sladká působní ve Sdružení dobrovolných hasičů v Dobré Vodě u Hořic. Třicet let se věnuje mladým hasičům a pracuje s dětmi ve věku 6 až 15 let. Kromě pravidelných
tréninků a schůzek se s dětmi účastní mnoha soutěží a v okresních kolech soutěže Plamen se její svěřenci umísťují se vždy na předních pozicích. Každoročně se také zapojuje do projektu „Ukliďme Česko“.

Jaroslav Urban je zakladatel 1. střediska Zálesák Nová Paka a držitel bílého březového lístku, což je 7. stupeň ocenění za činnost s dětmi a mládeží. Při pravidelné činnosti se věnuje dětem ve třech oddílech Zálesáka v Nové Pace, Lázních Bělohrad a v Pecce. Každoročně již 35. rokem pořádá pro děti 14tidenní letní zálesácký tábor a jeho přezdívka je „Poutník“.

Lada Vávrová působí v Tělocvičné jednotě SOKOL Ostroměř. Od roku 1996 je dobrovolnou cvičitelkou dětí a mládeže v oddílu všestrannosti a rytmické gymnastiky a také
pořadatelkou a spolupořadatelkou mnoha sportovních i kulturních akcí. Spolupracuje při pořádání přeborů sokolské všestrannosti a v letních měsících pořádá Letní kurz tance a společenské výchovy pro mládež.

Pavla Vlčková dlouhodobě působí v Tělovýchovné jednotě Sokol Týniště nad Orlicí. Již 27 let vede oddíl sokolské všestrannosti mladších žákyň a je také organizátorka mnoha
sportovních i společenských akcí. Pravidelně od roku 1994 organizuje nácviky sokolských sletových skladeb a se svými svěřenci se účastní Všesokolských sletů v Praze.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky Královéhradecký kraj, Zlatá koruna, ocenění, Jiří Štěpán, Martina Berdychová, soutěž, Česká obec sokolská, olympijské hry, Trutnov, Nová Paka, Starkoč

Plakety Zlaté koruny mají už počtvrté své majitele. Kraj ocenil dobrovolníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.