Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Podnikatelům a části lidí v Jičíně stoupne daň z nemovitostí. Přijdou o úlevu

Podnikatelům a části lidí v šestnáctitisícovém Jičíně od roku 2025 stoupne daň z nemovitostí. Přijdou o dosavadní úlevu stanovenou městskou vyhláškou, kterou novela zákona o dani z nemovitých věcí platná od 1. ledna 2025 již nepřipouští. Pro poplatníky to bude například u rodinného domu nebo bytu znamenat zvýšení daně z nemovitostí o stokoruny.

U staveb pro podnikání, pro rodinnou rekreaci a u samostatných garáží je dosud v Jičíně sazba daně snížená o 25 procent. U nemovitostí v okrajových čtvrtích, například Hubálov, Popovice, Robousy či Moravčice, je sazba rozhodnutím města snížená na polovinu. To již od roku 2025 možné nebude a pro nemovitosti v Jičíně bude bez výjimky platit koeficient daný zákonem.

Aby město vyhovělo zákonu, zruší obecně závaznou vyhlášku z roku 2021, která nižší koeficienty pro výpočet daně zavedla. Rozhodnout by o tom měli zastupitelé 29. dubna.

Daň z nemovitostí je příjmem obcí a měst. Loni Jičín na dani z nemovitosti získal 14,2 milionu korun. Pro letošní rok by mělo město z daně z nemovitosti získat asi 23,6 milionu korun. Zvýšený příjem vyplývá z vládního konsolidačního balíčku, který daň z nemovitostí zvedl v průměru o 1,8 násobek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, správa, daně, reality, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelům a části lidí v Jičíně stoupne daň z nemovitostí. Přijdou o úlevu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.