Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové bude pokračovat ve stavbě sítí dálkového tepla v centru města

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové v dubnu zahájí druhou etapu výstavby teplovodních sítí dálkového tepla v historickém centru města. Investice by měla činit asi 16 milionů korun, práce by měly trvat do konce října. Do loňské první etapy výstavby 1,2 kilometru sítí firma dala asi 35 milionů korun. Firma v krajském městě dodává teplo do 24 tisíc domácností.

Letos budou stavbaři pracovat především v ulicích Dlouhá, Zieglerova a V Kopečku. Loni teplovody položili v ulicích Klicperova, Radoušova, Úzká a na Velkém náměstí. Chodci a řidiči musejí v centru města opět počítat s dopravními omezeními. V poslední dekádě června, kdy se v centru koná 29. ročník mezinárodního divadelního festivalu Regiony, stavbaři práce přeruší.

Práci v rozkopaných ulicích zřejmě budou mít dál i archeologové. Při dosavadních výkopech objevili například pozůstatky valu, který v 11. a 12. století vyděloval z hradeckého návrší akropoli.

Na dálkové teplo již Tepelné hospodářství napojilo objekty Radnice čp. 1, Klicperovo divadlo, objekt bývalé městské knihovny, budovy městské a státní policie a několik dalších objektů soukromých majitelů. "Připojené objekty představují roční odběr asi 12.000 GJ, což odpovídá roční dodávce přibližně pro 500 bytů," řekl ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Rozvoj dálkového vytápění také v lokalitě pomůže snížit množství oxidů dusíku, které vznikají spalováním plynu.

Od 1. ledna Tepelné hospodářství zdražilo teplo o 27,3 procenta na 814,72 za gigajoule (GJ) včetně DPH. Přes zdražení patří teplo v Hradci Králové mezi nejlevnější v Česku.

Teplo Tepelné hospodářství nakupuje od uhelných Elektráren Opatovice (EOP) ze skupiny Daniela Křetínského. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje na 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo i EOP a na trhu městské firmě konkurují.

Roční tržby Tepleného hospodářství se pohybují přes půl miliardy korun. V roce 2022 firma vytvořila zisk 16,9 milionu korun, z nichž 15 milionů korun poslala jako dividendu městu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kohut Třinec

Štítky ČR, teplo, stavby, správa, firmy, Tepelné hospodářství Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude pokračovat ve stavbě sítí dálkového tepla v centru města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.