Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bramborový salát podle čtenářů Drbny: se zeleninou a bez salámu

Součástí tradičních Vánoc je i bramborový salát. Každá rodina má svůj zaručený a „nejlepší“ recept. Často proto vzniká přátelské špičkování ohledně složení. Jak to vidí odborníci ze Střední školy gastronomie? A jaký názor mají čtenáři Hradecké Drbny?

Jen málokomu je jedno, jaké ingredience budou tvořit štědrovečerní bramborový salát. Většina z nás má nějakou preferovanou variantu. Do ankety ohledně složení tradičního salátu se na Hradecké Drbně zapojilo přes čtyři a půl tisíce čtenářů.  

70 procent respondentů považuje mrkev a hrášek za samozřejmou součást salátu. To je velký rozdíl oproti pouhým 11 procentům odpovídajících, kteří do bramborového salátu zeleninu nedávají. 10 procent čtenářů dává pouze mrkev, 4 procenta pouze hrášek a stejně tak 4 procenta přidávají také celer. Pouhé jedno procento čtenářů nechává složení salátu, co se týče zeleniny, naprosto chladných.

A jak to vidí odborníci? „Tak jako u jiných pokrmů, tak i u bramborového salátu existuje mnoho variant, zejména podle regionálních zvyklostí nebo tradic, které rodina dodržuje. Při sestavování vánočních menu žáci často zmiňují bramborový salát,“ říká pro Hradeckou Drbnu Jana Pošepná, vedoucí učitelka gastronomických oborů na Střední škole gastronomie v Nové Pace.

„Základem jsou vařené brambory, nejlépe typu A, které se nerozváří. Dále je to kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), ale většina dává pouze mrkev. Zelenina je buď vařená, nebo sterilovaná (může být i sterilovaná směs do bramborového salátu). Ze zeleniny se dávají ještě kyselé okurky a sterilovaný hrášek. Někdo přidává i nakrájená vajíčka, nebo jablka. Samozřejmě nesmí chybět cibule, ale pokud salát děláme den předem, je dobré ji spařit, popřípadě ji přidat až druhý den,“ radí vedoucí učitelka.

Rodinné neshody může způsobit i otázka salámu. Patří do bramborového salátu, nebo ne? Zde výsledky ankety na Hradecké Drbně nejsou tolik jednoznačné jako u zeleniny. Většina čtenářů (56 procent) se však shoduje, že salám nemá v bramborovém salátu co dělat. Oproti tomu 40 procent čtenářů si myslí, že bez salámu to nejde. Čtyř procentům dotazovaným je to jedno.

„Další často přidávanou surovinou je také salám, nejčastěji šunkový, šunka, ale i levnější varianty, dříve byl preferovaný hlavně gothajský salám,“ dodává Jana Pošepná.

Některé obce a města dokonce pořádají soutěže a ochutnávky bramborového salátu. „Dříve se na náměstí v Nové Pace dělaly ochutnávky různých pokrmů, také i bramborového salátu, které připravovali dobrovolníci. Naše škola měla zástupce v hodnotící komisi, a složení salátů bylo opravdu pestré,“ připomíná učitelka ze Střední školy gastronomie.

Pokud se ve vašem okolí žádná taková ochutnávka nekoná, můžete si ji uspořádat společně s rodinou nebo přáteli. A budeme rádi, když nám napíšete, jak to dopadlo!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Kerstin Riemer

Štítky bramborový salát, zelenina, salát, mrkev, celer, salám, pokrm, rodina, ingredience, anketa, Vánoce, Štědrý den, večeře, brambory

Bramborový salát podle čtenářů Drbny: se zeleninou a bez salámu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.