Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Některá města v hradeckém kraji už mají své vánoční stromy. Do Hradce Králové dorazí za týden

Některým městům v Královéhradeckém kraji už se podařilo postavit své vánoční stromy. Na náměstích už stojí například v Hořicích na Jičínsku nebo Trutnově. Do Hradce Králové se vánoční stromy převezou příští týden.

Hořice na Jičínsku mají na náměstí Jiřího z Poděbrad 12 metrů vysoký smrk stříbrný. Do centra města se přesunul z ulice Pod Invalidovnou, kde ho městu povolil pokácet jeho majitel. „Velice děkujeme panu Houžvičkovi, že nám strom nabídl a Městské policii a Technickým službám za součinnost při transportu a osazování stromu,“ uvádí na webu města Dominik Palm, vedoucí oddělení cestovního ruchu, kultury a sportu.  

Svůj vánoční strom už má i Krakonošovo náměstí v Trutnově. Jde o zhruba 18 metrů vysoký smrk stříbrný, který radnici věnovala paní Šrejbrová. Strom zasadila před 40 lety, když se jim narodila první vnučka Lucie. I proto strom pojmenovala Luciášek.  

„V následujících dnech bude vánoční strom ozdoben a jeho slavnostní rozsvícení se uskuteční v neděli 3. prosince v 18:00,“ uvádí na webu města mluvčí radnice Michaela Dědková.  

Například Nová Paka na Jičínsku každoročně ozdobí vánoční strom vedle Masarykova náměstí, které v tamním parku roste roky. Tradičně se rozsvítí v rámci předvánočních trhů, které se konají 2. prosince. 

Hradec Králové dostane své stromy příští týden 

I Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové ozdobí vánoční strom. Jde o dva 15 metrů vysoké smrky ztepilé. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů.  

Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí v úterý 28. listopadu. Na slavnostní rozsvícení si budou muset obyvatelé města počkat do první adventní neděle, která připadá až na 3. prosince. 

Vánoční strom na Velkém náměstí se poprvé rozzáří o první adventní neděli 3. prosince. Návštěvníci si budou moci užít vánoční atmosféru naplno i díky kulturnímu programu, který bude zahájen v 16:00. Slavnostní rozsvícení se uskuteční o půl hodiny později za účasti představitelů města. 

ANKETA: Souhlasíte s pořádáním vánočních trhů na Velkém náměstí v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo468 čtenářů

Vánoční trhy se budou konat opět na Velkém náměstí. Součástí bude zhruba stovka stánkařů, atrakce pro děti, Betlém i kluziště. Oficiálně se budou konat od 8. do 22. prosince. V rámci doprovodného programu na podiu vystoupí například zpěvačka Ilona Csáková, hradecký písničkář Michal Horák nebo David Deyl. Pro návštěvníky organizátoři připravují například i ohnivou show.   

Novinkou letošních vánočních trhů bude venkovní kluziště, které bude umístěno mezi morovým sloupem a kašnou. S jeho instalací radnice začne už 4. prosince. V provozu bude po celou dobu konání vánočních trhů i během vánočních svátků vždy od 10:00 do 20:00. „U kluziště, které bude pravidelně v ranních hodinách procházet údržbou, umístí organizátoři také speciální osvětlení a lavičky s gumovou pochozí plochou,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Přístupné bude zdarma.  

Také v letošním roce bude po dobu trvání trhů jezdit zdarma speciální vánoční linka, jejíž provoz obstará speciálně vyzdobený elektrobus. „Pendlovat bude mezi terminálem hromadné dopravy a Adalbertinem s mezizastávkami Hlavní nádraží, OD Tesco a Atrium, Centrál, Muzeum, Magistrát města a Velké náměstí. Z terminálu hromadné dopravy bude linka jezdit v intervalu 30 minut, a to o pondělcích od 13 do 18 hodin, v ostatních dnech od 11 do 18 hodin s výjimkou 22. prosince. To od terminálu vyjede poslední autobus v 15 hodin a z Velkého náměstí v 15:09,“ uvádí ve zprávě náměstek primátorky odpovědný za oblast dopravy Miroslav Hloušek (ODS). 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky vánoční stromek, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, strom, okres Jičín, Velké náměstí, Hořice, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá města v hradeckém kraji už mají své vánoční stromy. Do Hradce Králové dorazí za týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.