Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedenáctiletá Michaelka z Třebechovic pod Orebem má neznámou nemoc, určit přesnou diagnózu se stále nepodařilo

Manželé Petra a Pavel Zahradníkovi za jedenáct let se svou dcerou u lékařů strávili opravdu mnoho času, určit přesnou diagnózu se zatím však nepodařilo. Michaelčina nemoc připomíná dětskou mozkovou obrnu spojenou s centrální hypotonií – ochablostí svalstva.

Onemocnění má za následek celkové zhoršení hybnosti těla, které znemožňuje běžný pohyb a naprosto vylučuje samostatnou chůzi. Budoucí zdravotní stav dívky zatím nikdo nedokáže odhadnout, neboť se stále mírně zhoršuje vlivem růstu. Ohrožená je zejména páteř, která nemá dostatečnou oporu svalstva. Kvůli tomu je Míša odkázaná na polohy vleže nebo polohování v prostoru na speciálním vozíku.

Michaelka potřebuje dopomoc skoro ve všem, krom orientace. Takže naše ruce a nohy potřebuje neustále 24 hodin denně. V průběhu noci ji chodím i přikrývat, když se odkope. Je celkově velmi slabá a díky zvýšenému třesu v ručičkách bez cizí pomoci téměř nic neuchopí. Snažíme se ze všech sil Michaelce pomoct a zlepšit její budoucnost. Přes veškeré úsilí jsou však pokroky malé. Několikrát za rok navštěvujeme lázeňské středisko v Klimkovicích, kde Michaelka podstupuje velmi náročné neurorehabilitační cvičení, které jí pomáhá, ale její růst naše úsilí zpomaluje. Veškerý náš čas věnujeme jí. Její péči, návštěvám u lékaře, rehabilitacím, pořizování a hledání dalších kompenzačních pomůcek,“ říká pan Pavel. Jeho žena k tomu dodává: „Na veškerou péči Michaelky jsme sami a občas nás dohání únava a beznaděj, ale nikdy to nevzdáme.“ Kromě Michaelky manželé vychovávají ještě osmiletou Lucinku, které lékaři diagnostikovali poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), což dle slov rodičů celou situaci trochu zkomplikovalo.

Rodině začali pravidelně pomáhat také dárci prostřednictvím nadace Dobrý anděl. Oba manželé se shodují, že finanční podpora jejich situaci ulehčila a zároveň se pro ně stala také morální podporou a dodala jim energii do budoucích let. Příspěvky jim pomáhají hradit kompenzační pomůcky a rehabilitace, ale mohli díky nim uhradit například i doplatek na invalidní vozík. Aktuálně rodina hledá nové bydlení, které bude mít bezbariérové řešení a pomůže se tak Michaelce více osamostatnit.

Rodin s vážně nemocným dítětem, které potřebují finanční pomoc, jsou desítky

Jedná se o rodiny, ve kterých se dítě potýká s onkologickým či jiným závažným onemocněním, jako je například chronické selhání orgánů, chronické střevní onemocnění, závažné metabolické poruchy či jiné kombinované postižení. Těmto rodinám pravidelně pomáhá např. nadace Dobrý anděl. Vybrané příspěvky za každý měsíc nadace rovnoměrně rozdělí mezi potřebné rodiny. Výši příspěvků tak ovlivňuje počet dárců i přispěná částka.

„Rodin, které potřebují finanční pomoc, je mnohem více. Ne každá ví, že u nás může o pravidelné příspěvky požádat. Našim cílem je, aby se tato informace, co nejvíce šířila. Pokud se kdokoliv setkává s rodinou či rodinami, kde vážně onemocnělo dítě, budeme rádi, když se na nás obrátí. Kontaktovat nás může také přímo sama rodina,“  uzavírá Petr Sýkora, spoluzakladatel nadace Dobrý anděl.

Tisková zpráva | Foto Nadace Dobrý anděl

Štítky nemoc, pomoc, rodina, Třebechovice pod Orebem, lékař, Petr Sýkora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedenáctiletá Michaelka z Třebechovic pod Orebem má neznámou nemoc, určit přesnou diagnózu se stále nepodařilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.