Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město Náchod se stalo vlastníkem ochranných známek k běloveské minerálce

Město Náchod se stalo vlastníkem ochranných známek k běloveské minerálce Ida. Úřad průmyslového vlastnictví to v tomto týdnu stvrdil zápisem do rejstříku ochranných známek. Na koupi ochranných známek za 700.000 korun se město v lednu domluvilo s jejich vlastníkem, náchodskou společností Robot World. Získání ochranných známek na minerálku zapadá do snahy radnice obnovit lázeňství ve městě.

Celkem sedm ochranných známek s označením Ida může město podle radnice plně využívat při obnově lázeňství. "Město Náchod je jediným oprávněným uživatelem vody z vrtů Ida a nikdo jiný tak tuto minerálku nabízet nemůže. Přípravy na zahájení čerpání této oblíbené minerální vody již běží a předpokládáme, že ještě v tomto roce obnovíme provoz prameníku Idy v areálu Velkých lázní," uvedl místostarosta Jan Čtvrtečka (ČSSD).

Ochranné známky byly loni v listopadu součástí dražby objektu zchátralého areálu bývalé stáčírny minerálky v Náchodě. V dražbě s nabídkovou cenou 39 milionů korun uspěla firma Robot World, od níž následně známky získalo město. Součástí transakce byly slovní ochranné známky Běloveská kyselka z pramene IDA, Léčivá voda IDA, Minerální voda IDA, Běloveská kyselka IDA, IDA, Léčivá voda IDA a Minerální voda IDA.

Starosta Náchoda Jan Birke upozornil, že ochranné známky jsou ještě předmětem soudního sporu, v němž bývalý vlastník stáčírny uplatňuje své nároky vůči převodu stáčírny a jejímu novému vlastníkovi. "Co se týká ochranných známek, tak o kladném výsledku nepochybujeme, zápis vlastnictví je pro nás zásadní a věříme, že námitka spornosti bude brzy vyřešena," uvedl starosta města Náchod Jan Birke (ČSSD).

Náchod usiluje o obnovení lázeňství v Bělovsi řadu let. Město pořídilo vlastní vrty minerální vody Běla a Jan a v roce 2019 otevřelo vilu Komenský s pítky minerálky a promenádou v takzvaných Malých lázních. V roce 2020 město u lázeňského areálu postavilo nákladem 33 milionů korun nový most přes Metuji. V roce 2021 město za 39,9 milionu korun koupilo areál Velkých lázní. Loni v březnu radnice začala s obnovou lázeňského parku o rozloze 1,8 hektaru za odhadovaných pět až osm milionů korun. Loni město v areálu lázní také koupilo za deset milionů korun historickou vilu Panzinka.

Historie lázní v Bělovsi

Vznik běloveských lázní spadá do začátku 19. století a jejich novodobá historie se začala uzavírat začátkem 90. let minulého století. Lázně tehdy ve zbídačeném stavu stát vydal dvěma restituentkám. Nestátní lázně neměly dost pacientů, výrazně se zadlužily a v roce 1996 ukončily provoz. Stáčírna minerálky ukončila provoz po krachu společnosti Aqua Ida v prosinci 2000. Lázně následně měnily majitele, snaha města získat je do vlastnictví dlouho končila bez výsledku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Náchod

Štítky ČR, správa, nápoje, lázně, Náchod, Ida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Náchod se stalo vlastníkem ochranných známek k běloveské minerálce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.