Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Proč na Štědrý den neprat prádlo a proč si vzít kousek okoralého chleba?

Dříve bylo v rodinách zvykem dodržovat na Štědrý den tradice, které měly zajistit štěstí a zdraví na celý příští rok. V dnešních dobách se většina z nich už nedodržuje. Některé jsou ale stále oblíbené. Štědrý den je také spojený s řadou pověr.

Největší pověrou na Štědrý den je ta o zlatém prasátku. Kdo vydrží nejíst až do svátečního večera maso, měl by zlaté prasátko spatřit. Tato pověra vznikla už ve středověku. V průběhu tohoto dne se proto podávají bezmasá jídla, jakým je například staročeský kuba.

Jak by měla probíhat taková štědrovečerní večeře?

Ke stolu se má usednout až když vyjde na obloze první hvězda a zahájí tím Vánoce. Od stolu bychom neměli v průběhu večeře odházet. Ten, kdo vstane, příští rok už spolu s ostatními neusedne. Dříve se stůl omotával řetězem, aby zajistil soudržnost rodiny.

Jestliže se u stolu sejde lichý počet členů rodiny, mělo by se prostřít o jedno místo navíc. To má být pro náhodného pocestného nebo jako upomínka na ty, kteří už ke společnému stolu usednout nemohli. Pokud je na stole lichý počet stolovníků, může to v příštím roce přinést neštěstí, případně i smrt.

Kdo by si chtěl pojistit na další rok štěstí, měl by si dát kromě rybí polévky, salátu a kapra, i kousek okoralého chleba.

Štědrovečerní tradice

Pouštění lodiček ze skořápek ořechů bylo dětmi velmi oblíbenou tradicí. Každý člen by si měl vytvořit svoji vlastní lodičku s malou svíčkou a položit si otázku, na kterou chce znát odpověď. Když se lodička nehýbe, žádné změny se konat nebudou. Potopí-li se, situace se nezlepší. Pokud se lodička točí v kruhu, její majitel bude nerozhodný. Jestliže zhasne, znamená to neupřímnost. Když se lodičky spojí, znamená to, že rodina drží pospolu. Jestli zůstane jedna uprostřed, její majitel potřebuje ochranu. Když se lodička odpojí od ostatních, podle tradice rodinu její majitel brzy opustí.

Velmi populární bylo i rozkrajování jablka u štědrovečerní večeře. Hvězdička uprostřed znamená zdraví, křížek naopak věští smrt.

Tradičně si dává spousta z nás ke štědrovečerní večeři kapra. Jeho šupiny znamenají bohatství. Před večeří je proto můžete schovat pod talíř, aby se k vám peníze dokutálely. Šupinky se dávají pro jistotu i do peněženky.

Další tradicí je lití olova nebo vosku, který se lije po roztavení do vody. Rovné čáry značí spokojený život, vlnité jsou známkou zmatků a nejasností, neporušené kruhy představují štěstí a prosperitu a přerušené pravý opak. Pokud se vytvoří čtverec, je to životní harmonie, trojúhelník přinese nečekané štěstí v podnikání, hvězda cestu k duchovnímu poznání, had pokušení a květiny lásku.

Co bychom rozhodně neměli na Štědrý den dělat?

Mezi práce, které bychom měli na tento den vynechat, patří praní a sušení prádla. Do domu si jinak přineseme smutek a neštěstí. Uklidit by se měl i sušák s prádlem.

Pasé by v tento den mělo být i uklízení a vynášení odpadků. Jinak byste si spolu s nimi vynesli i štěstí z domu.

O Štědrém dni by se také nemělo psát psaní své milé nebo milému, jinak by to mohlo znamenat rozchod.

Odpustit bychom si měli v tento den i hospody, hraní karet nebo jiných hazardních her.

Na Štědrý den bychom si neměli od nikoho nic půjčovat, protože to přitahuje chudobu.

Ten, kdo na Štědrý den nikoho neobdaruje, do roka údajně skončí v bídě.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Malá

Štítky jablko, tradice, pověra, olovo, prádlo, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč na Štědrý den neprat prádlo a proč si vzít kousek okoralého chleba?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.