Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival svobody připomene v Praze, Brně i krajích události a odkaz 17. listopadu

PR článek

Co čeká Prahu, Brno a další menší i větší města 17. listopadu? Organizátoři z řad občanů, studentů a spolků spojených pod Festivalem svobody představují program blížícího se výročí a také petici, pomocí které chtějí apelovat na politiky, aby v nadcházejících letech řešili tři významné hrozby pro těžce vybudovaný mír, svobodu a demokracii v České republice.

Festival svobody je sjednocující linkou pro všechny občanské iniciativy a události, které jsou nadstranické a které ctí odkaz sametové revoluce. Máme ohromnou radost z toho, nakolik si česká společnost hodnot 17. listopadu váží a že jim v naprosté většině případů i po těch 33 letech rozumí. Navíc rok od roku se do Festivalu svobody zapojuje víc a víc menších měst a obcí,” říká mluvčí Festivalu svobody Marek Cieslar. Dodává, že festival je otevřenou platformou, do které je stále možné se se svou aktivitou zapojit, a to prostřednictvím webového formuláře.

Cieslar avizuje, že v Praze, Brně i dalších městech lze letos předpokládat velmi vysokou účast na připomínkových a kulturních akcích 17. listopadu. „Poslední dva roky byly utlumené strachem z covidu a restrikcemi, které reagovaly na špatnou epidemiologickou situaci. Letos se už ale zřejmě covid společenských akcí pořádaných 17. listopadu nedotkne, takže organizátoři připravují o to atraktivnější program. Pokud bude dobré počasí, tak se dá předpovídat velmi vysoká účast,” vysvětluje.

Debaty, koncerty a výjimečné osobnosti

Svátek 17. listopadu v Praze začne tradičně na Albertově, kde na pietu za zavražděné studenty navážou diskuze s odborníky. Už pojedenácté Prahou projde také průvod Sametového posvícení v maskách připravených ve spolupráci s dětmi a studenty z Ukrajiny.

Od 16:30 bude na Václavském náměstí pětihodinový Koncert pro budoucnost s celou řadou řečníků a hudebníků. Vystoupí například hongkongský aktivista Samuel Chu či ruská punk-rocková protestní skupina Pussy Riot. V Národním divadle budou tradičně předány Ceny Paměti národa. Ty letos dostane pět osobností, kterým totalitní režimy převrátily život naruby a které v těžkých životních zkouškách obstály. Ocenění si letos převezmou Pavel Eli Vago a Anna Šestáková, které připravili nacisté o domov a nejbližší. Cenu dostanou i Marie Susedková a Marie Henzlové, které statečně čelily komunistickému pronásledování. Živý přenos slavnostního večera od 20 hodin odvysílá ČT2.

Brněnský sedmnáctý chystá program hned na několika místech. Náplní budou besedy, diskuze, instalace ve veřejném prostoru či divadelní představení, např. Putin lyžuje od Divadla Líšeň či Moskva-Dačnoje ruské studentky DAMU. Odpoledne bude na Náměstí svobody podium pro kapely a řečníky. Festivalu svobody se zúčastní také celá řada krajských měst a další města a obce v regionech, kde se konají výstavy, besedy, koncerty s proslovy či promítání – například koncert písničkáře Pavla Kohna v Ostravě, tradiční Webrovka fest v Trutnově, který letos své vstupné daruje dětem z dětských domovů, či vzpomínkové setkání na náměstí Václava Havla v Litomyšli. „Měst a obcí, ve kterých bude 17. program je už teď mnohem víc a budou nadále přibývat do naší interaktivní mapy na webu Festivalu svobody,” dodává Cieslar.

Festival svobody chce s podporou občanů vyzvat politiky k “3 krokům za 3 roky”

3 kroky za 3 roky. Tak se nazývá výzva, která bude letošní 33. výročí sametové revoluce provázet na akcích Festivalu svobody. Organizátoři z řad občanských iniciativ a společnosti v ní upozorňují na 3 aktuálně nejvýraznější hrozby pro mír, svobodu, demokracii a prosperitu v České republice. Apelují na urychlené a rozhodné kroky v otázkách podpory Ukrajině a jejím obyvatelům, prohlubující se klimatické krize a nakonec v otázce školství, které dlouho čeká na důkladnou reformu hodné 21. století.

„Výzva 3 kroky za 3 roky reaguje na potřeby občanské společnosti a dění posledních let. Věříme, že s jejím zněním bude souhlasit většina tuzemské společnosti a že v nadcházejících dnech a týdnech nasbíráme minimálně 10 tisíc podpisů z řad občanů, čímž zajistíme, aby se výzvou zabývala Poslanecká sněmovna,” říká Marek Cieslar, mluvčí Festivalu svobody.

Celé znění výzvy, která je současně peticí, lze najít na webu Festivalu svobody, odkud je možné si ji také stáhnout, vytisknout, a kde se také nacházejí instrukce, jak podepsanou petici doručit organizátorům. „Petici bude možné podepisovat osobně 17. listopadu na většině akcí pořádaných Festivalem svobody, tedy na několika místech v Praze, Brně, ale i v dalších menších a větších městech,” vysvětluje Cieslar.

Ohodnoť článek

Štítky výročí, 17. listopad, historie, Festival svobody, Praha, Brno, petice, koncert, Česko, Sametová revoluce, Vladimir Vladimirovič Putin, Ukrajina, Václav Havel, Samuel Chu, Pavel Kohn, demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival svobody připomene v Praze, Brně i krajích události a odkaz 17. listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.