Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jsme policie. Práce 158 krát jinak

PR článek

Zloději, podvodníci, vrazi, aktivní střelci, to jsou protivníci, se kterými každý den měří své síly. Oběti trestných činů, pozůstalí, podvedení, okradení, to jsou naopak ti, pro které tu jsou. Policisté dnes a denně slouží v ulicích, aby se postarali o bezpečnost každého z nás a zajistili veřejný pořádek.

Práce u policie má smyl, a je rozmanitá jako žádná jiná. Úspěšní zájemci se tak mohou v budoucnu stát například policistou sloužícím buď na obvodních odděleních, na cizinecké či dopravní policii, kriminalistou, pořádkářem, drogařem, pyrotechnikem, pilotem, potápěčem, psovodem, chemikem, analytikem, členem utajované složky či elitní zásahové jednotky, přičemž všichni jako jeden celek pak ochraňují naše životy a zdraví.

„Na rozdíl od jiných složek, je tahle práce neuvěřitelně různorodá, to může být zajímavé pro ty, kteří nechtějí být celý život na jednom místě, jedné pozici, ale rádi se posunují, učí se nové věci a mají rádi  nové podněty a nové výzvy. Základ z práva, trénování fyzičky, nejen nácvik, ale i každodenní akce, to je práce u Policie České republiky,“ popsala vedoucí náboru krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Lenka Petříková.

Policisté nyní hledají další kolegy do svých řad, jelikož ti starší odchází a mladým se často nedaří projít náročným výběrovým řízením.

„Není to tak, že bychom měli málo zájemců, problém je, že se nejedná o nábor, ale o výběr a stává se, že minimálně polovina z nich neprojde přes výběrové řízení,“ dodala Lenka Petříková.

Každý uchazeč k policii musí projít třífázovým výběrovým řízením, které se skládá z psychologického vyšetření, fyzické a zdravotní způsobilosti.

„Psychologické vyšetření bývá jedním z největších strašáků při přijímacím řízení, jelikož může zastavit sen stát se policistou až na dva roky. Navíc se na něj nejde dopředu připravit, rozhodně to ale neznamená, že pokud neprojdete, je s vámi něco špatně, prostě se jen nehodíte na práci u bezpečnostní složky,“ uvedla policejní psycholožka Lenka Vlášková.

Zatímco v rámci psychologického vyšetření se sleduje rychlost v úsudku, míra chybovosti při omezené časové dotaci, inteligence a osobnostní připravenost na takovou pozici, fyzické testy sledují, jak je na tom který uchazeč s fyzičkou. Běh na kilometr, člunkový běh, celomotorický test a kliky.

„Dnešní uchazeči mají často problém i s fyzickou zdatností, přestože vědí, co po nich bude požadováno. Myslí si, že to nějak projde. U bezpečnostního sboru však musí pracovat uchazeči, kteří nemají problém s fyzicky náročnější prací a jsou na ni stoprocentně připraveni, nemůžeme si dovolit přivřít oči, protože by to mohl být do budoucna potenciální problém pro daného uchazeče, nebo třeba jeho kolegu,“ uvedl vedoucí školního policejního střediska Pavel Tomášek.

Aby se noví policisté připravili na to, co je může na ulici potkat, absolvují ihned po přijetí placenou několikaměsíční základní odbornou přípravu, kde mají nejen základy práva, ale rovněž sebeobrany, zdravovědy a střelby. Naučí se také, o čem je práce u policie, nebo jakou výstroj, výzbroj a techniku budou používat.

„Je potřeba si dopředu dobře promyslet, zda chci takovou práci opravdu dělat. Každý den je jiný, nemáte jeden mustr na všechno, musíte si umět poradit v každé situaci. Někdy je to náročnější fyzicky, jindy psychicky. Denně potkáváte lidi, kteří řeší problémy a očekávají vaši pomoc, ale na druhou stranu má tahle práce smysl a pokaždé, když někomu pomůžete, utvrdí vás to v tom,“ připomněla Lenka Petříková.

Policie je tým, najdete zde nejbližší kamarády, parťáky na život a na smrt, nebo třeba partnery, prostě lidi, co uvažují, jako vy. A nabízí toho ještě mnohem víc. „Policie mi umožnila vysokoškolské vzdělání, jazykové vzdělání, možná mě naučila brzo ráno vstávat, chodit ze služby, když je všechno hotovo, naučila mě prohrávat a vyhrávat a taky mě naučila domů chodit s pocitem, že dělám něco pro bezpečnost této země,“ popsal policejní prezident Martin Vondrášek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, 158, práce, zaměstnání, pomáhat a chránit, výběrové řízení, Martin Vondrášek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme policie. Práce 158 krát jinak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.