Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam o prázdninách s dětmi na výlet? Navštivte české Versailles nebo úkryt rytíře Toulovce

Také toto pondělí si na Hradecké Drbně můžete přečíst několik nápadů na výlety pro rodiny s dětmi. Dnes vás vezmeme do okolí města Litomyšl. Navštívit můžete zámek Nové Hrady známé jako české Versailles, pískovcové skály Toulovcovy Maštale nebo samotnou Litomyšl.

Zámek Nové Hrady

Zámek Nové Hrady u Litomyšle je jednou z mála rokokových památek v Česku. Často bývá zámek nazýván jako české Versailles. Kromě samotného zámku je v rozsáhlém areálu několik rozmanitých typů zahrad – souměrná francouzská zahrada, která se rozprostírá na třech výškových úrovních, italská zahrada s fontánami, vodní kaskádou a rokokovými plastikami z pískovce, nebo zeleninová zahrada sloužící pro potřeby zámecké kuchyně.

V areálu najdete také dvě rozária s více než osmi set růžemi, jezírko s pergolou, labyrint, zelené divadlo pro 150 diváků nebo anglický park s křížovou cestou. V blízkosti zámku je také farma s dřevěnou vyhlídkou, muzeum motokol, mopedů a kol s pomocným motorem nebo galerie anglických klobouků.

Počítejte však s tím, že vstup do celého areálu, tedy i do zahrad, je zpoplatněn. Jednotné vstupné stojí osmdesát korun.

Občerstvit se můžete v zámecké restauraci nebo v kavárně s domácími moučníky.

„V rámci prohlídky stálé zámecké expozice uvidíte výjimečnou výstavu Umění nábytku v proměnách staletí a nahlédnete do soukromých prostor majitelů,“ uvádí oficiální web zámku. Součástí expozice je i výstava Umění nábytku v proměnách staletí. Prohlídka trvá zhruba 45 minut.

Toulovcovy Maštale

Na rozmezí okresů Chrudim a Svitavy se nachází úkryt rytíře Toulovce – přírodní rezervace s pískovcovými skalními útvary, které vytváří skryté skalní městečko. To je protkáno systémem chodeb, jeskyní a děr. Maštale jsou navíc volně přístupné, neplatíte tedy žádné vstupné.

„Vysvětlení podivného jména najdeme v pověstech: podle nich zde měl svůj tajný úkryt loupeživý rytíř Vavřinec Toulovec z tvrze v Jarošově,“ vysvětluje agentura CzechTourism na webu Kudy z nudy.

V okolí je také rozsáhlá síť cyklostezek nebo Toulovcova rozhledna.

Zámek Litomyšl

Renesanční zámek je od roku 1999 zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zámek je považovaný za jednu z nejkrásnějších renesančních staveb střední Evropy. Na výběr jsou dvě prohlídkové trasy zámkem – základní okruh zámek za Valdštejnů a výběrový okruh zámek za Thurn Taxisů.

V základním okruhu jsou k vidění reprezentační prostory, ložnice, kávová kuchyně s bydlením komorné, přípravna jídel a především autentické domácí divadlo Valdštejnů-Vartenberků.

Výběrový okruh zahrnuje apartmá pro hosty, které připomene pobyt samotného císaře Františka Josefa I. v září 1889 spolu s arcivévodou Františkem Ferdinandem d´Este. „Matka majitele zámku princezna Helena Bavorská (Nené) se měla stát císařovou manželkou. V rakouském Bad Ischlu si však panovník vybral za nevěstu její mladší sestru Alžbětu (Sissi), a tak se Helena stala aspoň císařovou švagrovou,“ uvádí agentura CzechTourism.

Za vidění stojí také historické centrum města, rodný byt skladatele Bedřicha Smetany v prostorách zámeckého pivovaru, klášterní zahrada nebo Portmoneum – Museum Josefa Váchala.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zámek Nové Hrady, Kudy z nudy | Zdroj Zámek Nové Hrady, Kudy z nudy

Štítky výlet, prázdniny, tipy, dovolená, děti, Čechy, zámek, Litomyšl, skály, Nové Hrady, Toulovcovy maštale, rytíř, Versailles, zahrada, Drbna.cz, Světové dědictví UNESCO, Helena Bavorská, CzechTourism

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o prázdninách s dětmi na výlet? Navštivte české Versailles nebo úkryt rytíře Toulovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.