Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kam o prázdninách s dětmi na výlet? Tentokrát vás vezmeme do Českého ráje

I toto pondělí si na Hradecké Drbně můžete přečíst několik nápadů na místa, kam vzít děti o prázdninách. Dnes vás vezmeme do Českého ráje, kde vás ohromí tajuplná historie i kouzelná příroda.

Údolí Plakánek

Romantické údolí, pískovcové skály, borový les – to je trasa, která vede od hradu Kost, kolem rybníku Obora k obci Střehom. Název Plakánek pochází už ze 17. století podle rodiny Plakánků, kteří tu pálili uhlí, z čehož měli „uplakané“ oči.

Do údolí se dá dostat po žluté trase od hradu Kost nebo po modré od Vesce. Údolím navíc vede Naučná stezka Plakánek. Ta má deset a půl kilometru a jedenáct zastavení, která vás upozorní na další zajímavá a tajuplná místa.

„V Plakánku je také několik pískovcových lomů, ze kterých byl odebírán kámen na stavbu hradu Kost a soboteckého kostela. Malý Plakánek je skalnatá rokle odbočující ke vsi Vesec u Sobotky,“ informuje agentura CzechTourism.

V blízkosti Plakánku je také Studánka Rubenka, oblíbené místo spisovatele Fráni Šrámka, Poráň, místo, kde bylo pravěké hradiště, a samozřejmě hrad Kost.

Pokud se do údolí vydáte, počítejte s tím, že zde platí zákaz vjezdu cyklistů.

Hrad Kost

Nejzachovalejší gotický hrad v České republice je jako jeden z mála umístěný v údolí, nikoliv na kopci. Po sametové revoluci hrad získala zpět do vlastnictví rodina Kinský dal Borgo. V loňském roce skončila dvouletá rekonstrukce hradu, během které byl areál odvodněn, byly stabilizovány zdi a podloží a opraveny hradby. Cena rekonstrukce vyšla na více než 100 milionů korun.

Na hradě se natáčela řada pohádek a filmů, například S čerty nejsou žerty, Kouzla králů, Ztracený princ nebo Jan Hus.

Hrad roku 1420 obléhal i Jan Žižka, ale neúspěšně. Od té doby se šířily pověsti o nedobytnosti hradu.

Hrad je turistům otevřený denně, vybrat si mohou ze čtyř prohlídkových okruhů – hradní paláce, středověká mučírna, celý hrad nebo bezbariérový zkrácený okruh.

Občerstvit se můžete přímo v areálu hradu, kde je restaurace s rozsáhnou venkovní terasou.

Na nádvoří hradu i na prohlídku můžete vyrazit i s čtyřnohým mazlíčkem, který však musí být v areálu hradu uvázaný na vodítko. Areál však není vhodný pro kola a koloběžky, ty budete muset nechat na vyhrazených místech.

Prachovské skály

Nejznámějším místem Českého ráje jsou Prachovské skály. Pískovcové skalní město nabízí celou řadu vyhlídek. Vydat se můžete na malý okruh (1,5 kilometru), který zvládnou i menší děti, velký okruh (3,5 kilometru) nebo na trasu pro kočárky. Kočárek by měl být v každém případě sportovní, ideálně s nafukovacími kolečky. Pokud se však chcete vydat mezi skalní soutěsky, kde vede velké množství schodů, je nutné místo kočárku vzít nosič na děti.

Do skal mohou i psi, je však potřeba mít čtyřnohé mazlíčky uvázané na vodíku.

Občerstvit se můžete na Turistické chatě u Centrálního parkoviště, kde je restaurace. Naproti chatě je kiosek a cukrárna.

V horkých letních dnech se pak můžete osvěžit v přírodním koupališti U Pelíška, které je uprostřed skalní oblasti, případně navštívit Jinolické rybníky nebo koupaliště v Jičíně či v Sobotce.  

Navštívit můžete také zříceninu malého hradu Pařez, ke kterému se dostanete po červené turistické značce. Jde o kombinaci klasického zděného hradu a skalního hradu, který pochází z konce 14. století.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy, hrad Kost, Prachovské skály | Zdroj Kudy z nudy, Wikipedia, hrad Kost

Štítky výlet, prázdniny, tipy, dovolená, děti, Čechy, Český ráj, skály, hrad Kost, Údolí Plakánek, hrad, údolí, Kost, Drbna.cz, Jan Hus, Fráňa Šrámek, Sametová revoluce, Sobotka, Střehom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o prázdninách s dětmi na výlet? Tentokrát vás vezmeme do Českého ráje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.