Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam o prázdninách na výlet? Vyzkoušejte si práci horníků nebo se vydejte na prohlídku zámku pro nejmenší

Každé pondělí si na Hradecké Drbně můžete přečíst několik nápadů na místa, kam vzít děti o prázdninách. Dnes pro vás máme tip na speciální prohlídku zámku pro nejmenší, výlet na novou rozhlednu nebo sestup do podzemí, kde si vyzkoušíte těžkou práci horníků.

Ratibořice

Málokde najdete takové spojení s historií, přírodou a pohádkami jako v Babiččině údolí v Ratibořicích. Kousek od České Skalice leží místo dětství Boženy Němcové. Můžete navštívit Rudrův mlýn, který nabízí samostatný prohlídkový okruh. Uvnitř je k vidění historické technické vybavení a obydlí mlynáře a mlynářky. Za vodním náhonem se nachází historický vodní mandl.

Ujít byste si neměli nechat Staré bělidlo, hlavní dějiště románu Babička. Za Starým bělidlem se můžete ochladit u Viktorčina splavu.

Nad Babiččiným údolím ční vznešené letní panské sídlo. Zámek Ratibořice nabízí i speciální prohlídky pro rodiče s dětmi od čtyř let. Prohlídka trvá půl hodiny a zámkem vás provede schovanka paní kněžny, komtesa Hortenzie. Děti do pěti let mají navíc prohlídku zdarma. Před zámkem je také dětský koutek s houpačkou a prolézačkami.

Občerstvit se můžete například u Posezení na mlejně, v kiosku U zámku nebo v restauraci Herecký dům Viktorka.

Rozhledna na Feistově kopci

Teprve dva roky starou rozhlednu můžete navštívit v Olešnici v Orlických horách. Její výška je třicet metrů, má čtvercový půdorys s osmiúhelníkovou otevřenou vyhlídkovou plošinou. Z té můžete pozorovat Orlické hory, Krkonoše, Rozkoš i polské Stolové hory. Nahoru vede celkem 140 schodů.

„Vstup je zdarma a turniket u vstupu slouží jen pro sčítání návštěvníků. Milovníci výšek a krásných pohledů uvidí například i viadukt v Lewině Klodzkém,“ láká agentura Czech Tourism.

Na rozhlednu se můžete vydat přímo z náměstí v Olešnici, odkud vede zelená turistická stezka. Ta je schůdná i s kočárkem.

Další možností je žlutá turistická trasa, která vás provede unikátní řezbářskou památkou Utzův betlém. Pokud se před cestou zastavíte v infocentru, získáte průvodce po cestě za králem permoníků, kterého potkáte u rozhledny. Cestou si navíc můžete přečíst pohádku, díky které se dozvíte, proč je patronem Olešnice právě král permoníků.

Důl Bohumír

Rádi byste se v horkých letních dnech ochladili, ale k vodě vás to příliš netáhne? Vyrazte na expozici měděného dolu v Jívce! Nedaleko Trutnova se můžete přesvědčit, jak těžká je práce horníků. Na konci trasy zájemce čeká přímo hornická zkouška – výstup větrací šachtou na povrch země. „Turisté se také mohou obléci do dobového fáracího oděvu, vzít si na sebe kompletní výstroj horníka a vžít se tak do pravé role havíře,“ informuje agentura CzechTourism na svém webu Kudy z nudy.

V měděném dole Bohumír skončila těžba roku 1965. V roce 2015 se otevřel veřejnosti. Při prohlídce dostanete přilbu s rozsvícenou čelovkou. Pak vás čeká zhruba hodinová prohlídka, během které uvidíte dochovaný betonový portál, staré dobývky, průzkumné díry, prostor bývalé strojovny a také hornické nářadí, které se tu našlo. Nechybí ani figuríny horníků pracující s důlní sbíječkou. Na několika místech je dobře vidět i rudná žíla.

Horizontální úsek trasy měří 250 metrů a pohodlně ji zvládnou i vozíčkáři (ti se pak místo výstupu po žebříku vydají stejnou cestou zpět). Stálá teplota v podzemí je deset stupňů Celsia, proto je dobré nezapomenout vrstvu oblečení navíc. Vhodná je také pevná obuv.

Ohodnoť článek

Foto zámek Ratibořice, obec Olešnice, Důl Bohumír

Štítky výlet, prázdniny, tipy, dovolená, Čechy, zábava, děti, Důl Bohumír, Babiččino údolí, rozhledna, zámek, zámek Ratibořice, Drbna.cz, Božena Němcová, CzechTourism, Babička, Česká Skalice, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o prázdninách na výlet? Vyzkoušejte si práci horníků nebo se vydejte na prohlídku zámku pro nejmenší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.