Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Záchytka v Hradci Králové vymůže od opilců jen asi třetinu peněz

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové, která je jedinou v Královéhradeckém kraji, získá z peněz naúčtovaných opilcům jen asi třetinu. Hlavní část ročního rozpočtu záchytky ve výši přes devět milionů korun tak tvoří příspěvek Královéhradeckého kraje, který je jejím zřizovatelem. Loni záchytka opilcům naúčtovala 2,9 milionu korun, ale vymoci se jí z toho podařilo 36 procent.

Pohledávky za opilci se záchytka snaží vymáhat vlastními silami, a to formou upomínek, uzavřením dohod o srážkách ze mzdy či dohod o uznání dluhu. „Vzhledem ke spektru klientů je platební morálka problematická a velmi zatěžuje hospodaření organizace a ohrožuje její peněžní toky. Při vymáhání soudní cestou či přes advokátní kancelář by náklady na vymáhání převýšily hodnotu pohledávky,“ uvedla mluvčí. Jedno přespání na záchytce opilce vyjde na 2000 korun.

Záchytka má osm lůžek, na kterých se za rok vystřídá kolem 1300 lidí. Podle kraje to je dostatečná kapacita a o jejím rozšíření se neuvažuje. Provoz záchytky zabezpečuje devět zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, dále má protialkoholní stanice uzavřeny pracovní dohody s dalšími pracovníky, zejména lékaři.

Další provoz záchytky může podle kraje od 1. listopadu výrazně zkomplikovat novela vyhlášky o personálním zajištění zdravotnických služeb. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09) bude při přijetí a propuštění pacienta nutný lékař se specializací v šesti klinických oborech.

Vzhledem k nedostatku lékařů pro kraj bude podle Cabicara velmi komplikované službu záchytky zabezpečit. „Hledáme tedy řešení ve spolupráci s nemocnicemi kraje a fakultní nemocnicí. Ke spolupráci jsem oslovil i kolegy z Libereckého, Pardubického a Středočeského kraje,“ uvedl Cabicar.

Královéhradecká protialkoholní záchytná stanice již nyní spolupracuje s pardubickou záchytkou, vzájemně si pomáhají v době dovolených, svátků či v případě uzavření zařízení, například kvůli malování. V takovém případě slouží pro Pardubický i Královéhradecký kraj záchytka buď v Pardubicích nebo v Hradci Králové.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky alkohol, záchytná stanice, Hradec Králové, peníze, záchytka, Královéhradecký kraj, lékař, Pardubický kraj, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchytka v Hradci Králové vymůže od opilců jen asi třetinu peněz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.