Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradec Králové bude hledat společnost, která zajistí sdílená kola do centra města

Hradec Králové na svém jednání zastupitelstva rozhodl, že projekt sdílených kol bude pokračovat. Vypíše však výběrové řízení na společnost, která bude službu provozovat. Radnice chce zachovat možnost prvních 15 minut zdarma. Návrh na vypsání výběrového řízení předložil zastupitelům klub Pirátů.

„Hradečáci si už na bikesharing zvykli a službu pro ně chceme zachovat. Provozovatel ovšem musí vzejít z otevřeného výběrového řízení, které radnice musí na základě návrhu Pirátů vypsat“, vysvětluje pirátský zastupitel Kamil Kubica

Nová společnost by měla pro Hradec Králové zajistit minimálně stovku sdílených kol. Podmínkou je také to, že s radnicí musí sdílet informace o jejich využívání. „Potřebujeme znát tvrdá a přesná data, abychom projekt sdílených kol mohli dále rozvíjet,“ dodává Kubica.  

Cílem má být vytvoření alternativy pro cestování autobusem. Nemá jít o projekt, který městskou hromadnou dopravu nahradí, ale o možnost, jak cestování MHD lidem zpříjemnit. Jízdní kola budou moct využít například na cestu ze zastávek domů nebo do práce.  

„V chytrých městech zejména na západ od nás jsou sdílená kola prodlouženou rukou MHD, aby udržitelný a ekologický způsob dopravy po městě byl co nejefektivnější. V posledních měsících propojení sdílených kol a veřejné dopravy začalo úspěšně fungovat i v Praze, kde jsou podmínky pro cyklodopravu daleko horší než v Hradci,“ uzavírá Kubica. 

Konkurence elektrickým koloběžkám  

Hradecká radnice jde situaci se sdílenými jízdními koly naproti. V případě oblíbených elektrokoloběžek zastupitelům ujel vlak a jejich provozování po městě se rozjelo bez přítomnosti a regulace samotného vedení krajské metropole. 

To, zda sdílená kola budou konkurovat elektrokoloběžkám rozhodne s největší pravděpodobností cena. Například jízda na zelených koloběžkách se počítá na minuty. Jedna vyjde na 2 koruny a 50 haléřů. Cyklistovy se konečná částka strhne najednou v jeho aplikaci.  

„Díky našim koloběžkám se dokážete rychle, doslova během pár minut, dostat z jedné strany města na druhou, aniž byste museli stát v zácpě nebo se při tom zapotit,“ obhajuje funkci elektrokoloběžek manažer pro elektrická kola a koloběžky společnosti Bolt Martin Zajíc. V Hradci Králové své elektrokoloběžky provozuje i společnost Lime. 

Dokážou sdílená kola konkurovat elektrokoloběžkám?

Celkem hlasovalo25 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Nextbike Czech Republic

Štítky sdílená, kola, jízdní, město, Hradec Králové, centrum, MHD, bikesharing, elektrokoloběžka, přeprava, koloběžka, výběrové řízení, projekt, Česká pirátská strana, radnice, Bolt, Lime, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude hledat společnost, která zajistí sdílená kola do centra města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.