Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Hradce Králové do Egypta a zpět se třemi PCR testy. Řada dovolenkářů o tom nemá ani tušení

Koronavirová opatření se díky zlepšující se epidemické situaci zmírňují a lidé se začínají rozjíždět na dovolené do zahraničí. Redakce Hradecké Drbny zjišťovala, jak probíhala cesta Lucie E., která vyrazila se svým s přítelem ke konci května z Hradce Králové do Egypta.

Jak dlouho před odletem bylo potřeba nechat si provést PCR test?

Testy nesměly být starší než dvaasedmdesát hodin. Letěli jsme v sobotu v jednu hodinu ráno. Na místě jsme byli v devět hodin dopoledne. Dvaasedmdesát hodin platilo právě od příletu do Egypta. Na PCR testech jsme byli ve čtvrtek. V Hradci Králové to funguje skvěle. Odběrová místa mají spousty volných termínů. Člověk se tedy nemusí stresovat tím, že by nenašel volné datum týden dopředu. My jsme byli jsme na odběrovém místě v Univerzitě Hradec Králové, kde byl strašně milý personál a bylo to tu svižné.

Liší se nějak dotazníky pro PCR testy pro cesty do zahraničí?

Když jsme si vystáli frontu, musí se ohlásit, že jste samoplátci a PCR test máte pro cestu do zahraničí. Na odběrovém místě nahlásíte telefonní číslo a e-mail. Právě do e-mailu dorazí informace o výsledku. Ten přišel ještě v ten samý den do telefonu i e-mailu, kam byla zaslána verze v češtině i v angličtině.

Jak moc byly dokumenty kontrolovány na letišti v Praze?

Potvrzení o negativním testu jsme si vytiskli. Na letišti nás všude informovali o tom, co chtějí vidět.  Dokument jsme jim ukázali, ale nám nepřišlo, že by to nějak extra kontrolovali. Prostě se na to podívali a šli jsme. Celou dobu jsme museli mít na obličeji respirátor. Než jsme ale prošli k bráně, u které se čeká na letadlo, Češi tu na sedátkách posedávali s pivem nebo popíjeli slivovici. Respirátor jsme museli mít i v letadle. Naštěstí se nám podařilo usnout a celou cestu jsme zaspali.

Co se dělo po příletu do Egypta a po cestě na hotel? Probíhalo to vše hladce?

Po příletu jsme museli opět ukázat dokumenty o absolvovaných PCR testech. Někteří je ale neměli. V rámci zájezdu byla možnost si nechat provést PCR testy přímo na letišti po příletu a z České republiky bylo možné odletět jen s antigenním testem. Do toho jsme ale nešli. Nevěděli jsme, jestli se nebude muset do karantény do doby, než nebudou známy výsledky. Očividně tomu tak nebylo. Pár lidí šlo na tyto testy, a než jsme odjížděli z letiště k hotelu, po dvaceti minutách přišli do autobusu, sedli si a jeli jsme všichni vesele na hotel. Nešli do karantény a byli tam s námi.

Celý autobus jel do jednoho hotelu a všichni jsme měli stále respirátory. Po příjezdu na hotel jsme prošli recepcí. Zaměstnanci měli roušky, ale hosté uvnitř hotelu už ne. Celý týden se tu dalo chodit bez roušek. Bez nich jsme mohli i na oběd, jít si zaplavat nebo provádět veškeré aktivity. Nikde je po nás nechtěli.

Žádná opatření pro hotelové hosty tu tedy neplatila?

Pravidelně nám byla měřena teplota. Měřili nám ji, když jsme šli na snídani nebo na oběd. Objednali jsme se i na masáž a před vstupem nás také měřili. Dali se podniknout výlety, zakázané nebylo nic a vše tu fungovalo bez problému. Bylo vidět, že už se tu rozvolňovalo, takže bylo možné v hotelu využít i několika restaurací, jako italskou nebo asijskou. Služby tu fungovaly naplno.

K dispozici byly všechny animační programy. Najednou jsme z Čech odjeli do místa, kde nikoho žádný covid netrápil. Jediné, co bylo uzavřeno byl divadelní stan. Večerní program tedy probíhal ve venkovních prostorách.

Dovolená se krátila a bylo jistě potřeba si nechat provést i PCR test na zpáteční cestu. Kde vám byl proveden?

Na PCR testy jsme museli do Hurghady. Dva dny před odletem jsme byli odváženi po autobusech a po turnusech. Řidič nám zastavil před odběrovým místem. Nevypadalo to tam, jako tady u nás. V České republice mají ti, co provádí odběry skafandry. V Egyptě byli úplně normálně oblečeni, jako kdyby šli na nákup. Byli v riflích. Jediné, co měli ochranného, byly roušky a rukavice. Vše bylo neuvěřitelně rychlé, ale měli hrozně nepříjemnou tyčinku. Byla silnější a strašně to v tom nose štípalo.

Zdroj: Foto Lucie E.

Za jak dlouho jste se měli dozvědět výsledek testu?

Při příjezdu na hotel nám bylo řečeno, že pokud někomu vyjde pozitivní test, delegátka se mu ozve. Pokud se neozve, potvrzení s doložením o negativitě testů nám budou rozdána na letišti. Naštěstí jsme byli všichni negativní.

Je něco, s čím musí lidé počítat po návratu? Například dodržení několikadenní karantény?

Egypt spadá do zemí s velmi vysokým rizikem nákazy a po návratu odtud se musí dodržet pětidenní karanténa. Pokud tedy jede člověk na týdenní dovolenou a nemůže si vzít po návratu home-office, musí počítat s tím, že se mu dovolená o týden protáhne.

Navíc nám přišel po návratu i e-mail s tím, že si máme znovu dojít na PCR testy. Tedy v pořadí už třetí. Nyní máme pět až čtrnáct dní na to, abychom si je na vlastní náklady nechali provést. Nikde se to předtím nedočtete, dozvíte se to až po dovolené.

Na kolik vás tedy vyjdou všechny ty PCR testy?

Za PCR test do zahraničí to bylo 1650 korun s tím, že dostanete formulář v angličtině. Za ten je příplatek 150 korun. V Egyptě vyšel PCR test v přepočtu na 520 korun, a teď si musíme uhradit další test za patnáct stovek. Pokud tedy jela rodina na dovolenou, za PCR testy dohromady zaplatila jako za zájezd pro jednoho člověka.

Od včerejšího dne mají lidé nárok na dva PCR testy měsíčně bez žádanky. V červenci a srpnu by mohly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR a dva antigenní testy na koronavirus. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ahmad Ardity

Štítky dovolená, covid, PCR, test, Egypt, Hradec Králové, cestování, PCR Test, hotel, letiště, Drbna.cz, Česko, Univerzita Hradec Králové, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Hradce Králové do Egypta a zpět se třemi PCR testy. Řada dovolenkářů o tom nemá ani tušení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.