Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hnutí ANO v Hradci Králové nevylučuje odchod do opozice. Nůž do zad by jim mohlo vrazit ODS

Hnutí ANO v Hradci Králové připustilo, že by mohlo skončit v opozici. Na pondělním zasedání zastupitelstva byla odvolaná jejich náměstkyně Věra Pourová. Podle vyjádření hnutí někteří zastupitelé ODS nehlasovali tak, jak původně slíbili.

Právě členové ODS a ANO si hned po rozpadu hradecké koalice plácli na další spolupráci. Jejich plán byl sehnat podporu v současné opozici a sestavit menšinovou koalici. Už v minulosti Alexandr Hrabálek (ODS) přiznal, že ODS oslovilo všechny zastupitelské kluby včetně komunistů.

Do vyjednávání však hodili vidle někteří zastupitelé. Podle předsedy zastupitelského klubu ANO a radního Pavla Marka někteří členové zastupitelstva nedodrželi svoji dohodu. „Někteří členové ODS hlasovali jinak, než bylo domluveno. Oslabili tak novou menšinovou koalici,“ přiznal.

Společným cílem ANO a ODS bylo odvolání náměstka Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Záruby (Změna pro Hradec). Ačkoliv pro odvolání Hanouska hlasovali všichni členové ANO a ODS, návrh neprošel. Ve chvíli, kdy došlo na hlasování o odvolání Záruby, byl jeden člen ODS Oldřich Vlasák proti.

Ten později uvedl, že to byl omyl. U hlasování návrhu na odvolání Záruby se údajně jen ukliknul. Podle jeho slov se menšinová koalice nerozpadla, nikdo totiž nepřišel se zajímavější nabídkou.

Neklidná půda pod nohama členů ANO tak donutila hnutí přemýšlet nad možnou variantou odchodu do opozice. "Hnutí ANO je připraveno k odchodu do opozice a nechce se podílet na politikaření místo zodpovědné práce pro občany města," uvedl Marek.

Ani 14 dní po rozpadu koalice není jasno, kdo město povede

Od vystoupení Zelených a Změny pro Hradec z vládnoucí koalice je to přesně 14 dní. Dodnes ale není jasné, jak bude nová vládnoucí skupina na radnici vypadat. Ačkoliv to původně vypadalo na menšinovou koalici ANO a ODS s podporou komunistů, může vše nakonec dopadnouz jinak.

Vlastní koalici se snaží sestavit i Zelení. Podle Hanouska by mělo být ve vedení města ODS po boku Zelených bez účasti hnutí ANO a komunistů.

Hnutí ANO má aktuálně v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také s třemi.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Statutární město Hradec Králové | Zdeněk Puš | Zdroj ČTK

Štítky ODS, ANO, Zelení, Změna pro Hradec, koalice, rozpad, zastupitelstvo, Hradec Králové, dohoda, hlasování, vedení, radnice, magistrát, politika, ANO 2011, Věra Klásková, komunismus, Martin Hanousek, Pavel Marek, Alexandr Hrabálek, Oldřich Vlasák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí ANO v Hradci Králové nevylučuje odchod do opozice. Nůž do zad by jim mohlo vrazit ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.