Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradec má za sebou bouřlivé jednání zastupitelstva. Hanousek zůstává náměstkem, naopak Pourová ve vedení města končí

Zastupitelé Hradce Králové na včerejším jednání hlasovali o odvolání Martina Hanouska (Zelení) z postu náměstka a Adama Záruby (Změna pro Hradec) z postu radního. Zastupitelstvo tak reagovalo na návrh Martina Soukupa (OSD), který ho vznesl po ukončení koaliční smlouvy, kterou vypověděli právě Zelení a Změna pro Hradec.

Zelení a Změna pro Hradec 26. listopadu vystoupili z vládnoucí trojkoalice, kterou vedle nich tvořily ještě ANO a ODS.

Pro odvolání obou bylo potřeba 19 hlasů. Avšak pro Hanouskovo odvolání hlasovalo 16 a Zárubovo 15 zastupitelů. Výsledek hlasování některé překvapil. Například Martin Hanousek ještě ve středu prohlásil, že s odvoláním počítá. „Je velmi pravděpodobné, že mě zastupitelstvo z postu náměstka odvolá,“ řekl.

Zastupitelstvo čekají velké změny

Zatímco ODS navrhlo odvolat lídra Zelených a náměstka, Zelení přišli naopak s návrhem odvolat současnou náměstkyni Věru Pourovou (ANO). A protiútok se vydařil. Pourová na postu náměstkyně primátora skončí k poslednímu dni letošního roku. Pro odvolání Pourové hlasovalo 19 zastupitelů, tedy nejtěsnější možná většina.

Právě na Pourovou padala kritika Martina Hanouska. Podle jeho slov byla jednou z příčin špatného fungování současné koalice. Nástupce Věry Pourové zastupitelstvo nevolilo.

Po hlasování o odvolání Hanouska a odvolání Pourové přišel na řadu zastupitel zodpovědný za územní plánování Jiří Langer (ANO). Jeho odvolání pro změnu navrhlo HDK. Radním sice zůstal, končí však jako zastupitel.

"Postupuje nekonstruktivně a zdlouhavě," řekl Jan Holásek (HDK), který návrh na odvolání Langera zastupitelstvu předložil. Narážel na tvorbu územního plánu, který radnice připravuje deset let. I tak bude moct být zastupitelstvu předložen nejdříve za tři roky. Langer kritiku odmítl.

Jak bude vypadat nová koalice?

Hanousek na středeční tiskové konferenci připomněl, že odstoupit nehodlá. Podle jeho slov je setrvání ve funkci jedinou možností, jak zabránit vzniku nové koalice za podpory KSČM. „Naše rezignace by otevírala vrátka vládě ODS a ANO za podpory KSČM, a to nechci. Proti tomu budu aktivně bojovat. Snažíme se o nové složení koalice z demokratických stran," řekl novinářům.

V Hradci Králové tak prakticky vznikli tři frakce – opozice a dvě koaliční poloviny. Každá z nich se bude snažit sestavit nově vládnoucí skupinu po svém. Zelení jsou ochotni sestavit koalici s kýmkoli bez ANO a KSČM. Už v minulosti však přiznal, že bez ODS to nebude možné. „Když se bude měnit koalice, musíme dál spolupracovat s ODS, bez ODS smysluplnou koalici složit nelze," řekl ještě před ukončím koaliční smlouvy Hanousek.

Naopak ODS a hnutí ANO připustilo možnou spolupráci i s komunisty. "Nevím, proč by nám mělo vadit, že některý z našich návrhů podpoří mimo jiné i klub KSČM. Domníváme se, že je rozjeto tolik věcí, které by měly zajímat i jiné kluby, včetně opozičních zastupitelů," řekl ve středu primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Statutární město Hradec Králové

Štítky Hradec Králové, Zelení, ANO, ODS, Změna pro Hradec, zastupitelstvo, jednání, odvolání, radnice, magistrát, politika, rada, hlasování, Hanousek, Pourová, Martin Hanousek, Věra Klásková, ANO 2011, koalice, Martin Soukup, KSČM, Jiří Langer, Hudební divadlo K

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec má za sebou bouřlivé jednání zastupitelstva. Hanousek zůstává náměstkem, naopak Pourová ve vedení města končí  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.