Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli pandemii příjde Hradec Králové o zhruba 365 milionů korun

Město Hradec Králové očekává, že kvůli pandemii koronaviru a ekonomické krizi mu v příštích letech klesnou daňové příjmy o stovky milionů korun ročně. Město proto bude hledat úspory a šetřit. O kolik může městská kasa kvůli koronaviru skutečně přijít se zatím neví. První odhady však mluví o zhruba 365 milionech korun. Za takovou částku by se dala postavit polovina fotbalové arény.

"Rada města zřídila pracovní skupinu, která bude navrhovat a iniciovat úsporná opatření v rozpočtu města a jeho organizacích," řekla náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO). Při odhadovaném patnáctiprocentním výpadku daňových příjmů by Hradec Králové podle ní přišel asi o 270 milionů korun.

K nim je podle Štayrové nutno připočítat ještě dalších asi 95 milionů korun, které by mělo město poskytnout na sanaci výpadků příjmů městských organizací a na podporu podnikatelů a lidí zasažení koronavirovou krizí. Celkový dopad na letošní rozpočet města by tak mohl být na úrovni 365 milionů korun.

Podle Štayrové se však nyní odhady dopadů krize a výpadku příjmů dělají velmi obtížně. "Zatím moc nevíme, čím se řídit. Odhadnout výpadek příjmů z rozpočtového určení dané je nyní velmi složité," řekla.

Daňové příjmy jsou hlavní součástí celkových příjmů města. Loni daňové příjmy Hradec Králové meziročně vzrostly o čtyři procenta na 1,86 miliardy korun a na celkových příjmech ve výši 2,5 miliardy korun se podílely 74 procenty. Loni rozpočtové hospodaření města skončilo přebytkem 385 milionů korun.

Odměn se zastupitelstvo města nevzdalo

V polovině dubna projednávalo zastupitelstvo návrh, aby se finanční odměny do konce letošního roku snížily na nulu neuvolněným zastupitelům. Tedy těm, kteří nejsou za práci v orgánech města plně placeni. Šlo by o jejich odměny za členství v zastupitelstvu, radě města a komisích.

Z 35 přítomných zastupitelů bylo 15 pro, ostatní se většinou zdrželi. Pro Finkův návrh hlasovalo i pět koaličních zastupitelů z ANO, ODS a Změny pro Hradec. Pro přijetí návrhu bylo potřeba 19 hlasů.

Ztrátu počítá i Královéhradecký kraj

Výpadek příjmů kvůli pandemii začal řešit i Královéhradecký kraj. Hejtmanství čeká koncem roku výpadek daňových příjmů ve výši půl miliardy korun. Letošní rozpočet kraje tak čekají škrty.

"Snížení výběru daně z přidané hodnoty, odklady v daních z příjmů nás nutí ke korekcím výdajů krajského rozpočtu napříč všemi gescemi," uvedl nedávno radní kraje pro finance Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši).

Autoři | Foto Infocentrum Hradec Králové

Štítky správa, hospodářství, koronavirus, Hradec Králové, pandemi, ztráta, pandemie covidu-19, Monika Štayrová, ANO 2011, koronavirová krize, Královéhradecký kraj, Rudolf Cogan, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli pandemii příjde Hradec Králové o zhruba 365 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.