Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koalici pro Královéhradecký kraj povede exšéf lidovců Bělobrádek

Lídrem Koalice pro Královéhradecký kraj pro krajské volby v roce 2020 bude poslanec a bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Součástí koalice by kromě KDU-ČSL měly být nadále Hradecký demokratický klub (HDK) a Volba pro město (VPM). O kandidátech lidovců pro kandidátku Koalice pro Královéhradecký kraj v pátek rozhodla krajská nominační konference strany. ČTK to dnes řekl volební manažer lidovců Martin Machů.

Za Bělobrádkem lidovci na kandidátku vyšlou Martina Machů, místostarostu Jičína Petra Hamáčka, lékaře Fakultní nemocnice Hradec Králové Jana Čápa a právničku Ditu Vávrovou. Při posledních volbách v roce 2016 zaujali lidovci první dvě místa kandidátky Koalice pro Královéhradecký kraj. Na třetím byl kandidát HDK a na čtvrtém kandidát VPM. Mezi první desítkou měli lidovci pět kandidátů.

Z 37 delegátů lidovecké konference dostal Bělobrádek 36 hlasů. "Bez funkce předsedy strany jsem se letos mohl daleko více věnovat práci poslance, krajského a městského zastupitele," uvedl Pavel Bělobrádek. Zkušenosti z vysoké politiky chce využít i na komunální úrovni. Kromě poslance je Bělobrádek i zastupitelem ve svém domovském Náchodě a Královéhradeckém kraji.

Koalice pro Královéhradecký kraj při volbách v roce 2016 získala deset procent hlasů a následně se stala součástí vládnoucí pětikoalice s ČSSD, ODS, TOP 09 a uskupením Starostové a Východočeši. Koalici pro Královéhradecký kraj do minulých voleb vedl současný náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). Bělobrádek kandidoval na druhém místě, ale díky preferenčním hlasům se dostal na první místo.

Jako lídr Bělobrádek vedl kandidátku Koalice pro Královéhradecký kraj již v roce 2012. Tehdy koalice získala 12 procent hlasů a skončila na třetím místě. Krajskou koalici v roce 2012 vytvořila vítězná ČSSD s v pořadí druhou KSČM.

Souboj o křeslo hejtmana přinese několik favoritů 

O křeslo hejtmana se Bělobrádek utká s nestraníkem a podnikatelem z Jičínska Jaromírem Dědečkem, který povede kandidátku hnutí ANO. Piráti nasadí jako lídra obchodního analytika a zastupitele Hradce Králové Pavla Bulíčka.

Většina dalších politických subjektů v hradeckém kraji o svých lídrech pro krajské volby dosud nerozhodla. Krajskou kandidátku sociálních demokratů by mohl vést hejtman Jiří Štěpán. Pravděpodobným lídrem kandidátky ODS v kraji by mohl být dosavadní náměstek královéhradeckého hejtmana, senátor za Náchodsko a bývalý policejní prezident Martin Červíček.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, volby, KDU-ČSL, kraje, Královéhradecký, Pavel Bělobrádek, Královéhradecký kraj, Volba pro město, Hradecký demokratický klub, koalice, Martin Mach, ČSSD, Jan Čáp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalici pro Královéhradecký kraj povede exšéf lidovců Bělobrádek  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.