Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Parkování na sídlištích začíná být velkým problémem. Jak ho chtějí řešit oslovení zastupitelé?

Hradecká Drbna si pro své čtenáře připravila další díl seriálu s názvem Politická korida. Vybraným politikům vždy položíme e-mailem otázku, na kterou mají do určitého data odpovědět. Tentokrát dostalo otázku sedm předsedů zastupitelských klubů z hradeckého zastupitelstva.

OTÁZKA REDAKCE:

V Gayerových kasárnách roste nový parkovací dům, který pomůže centru města. Čím dál obtížnější je ale zaparkovat i na hradeckých sídlištích. Jak řešit/vyřešit problém s parkováním u panelových domů?

Otázka byla položena předsedům zastupitelských klubů e-mailem v pondělí 10. prosince dopoledne, čas odpovědět měli do pondělí 17. prosince, do 12:00.

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce: 

Zdeněk Fink (HDK)

Do budoucna se jeví potřeba regulace dopravy v klidu na sídlištích jako nezbytná a to ve prospěch rezidentů. I minimální částka kolem 500 korun na rok pro rezidenty sníží počet parkujících osobních vozů o cca 15%. Bude asi nutné zamezit nebo finančně znevýhodnit služební automobily zaměstnanců firem. Jsou již dlouhodobě vytipována místa k možnému rozšíření parkovacích ploch formou zatravněných dlaždic. Takto získané peníze musí sloužit ke stavbě a provozu parkovacích domů, tak aby parkování v nich bylo finančně únosné jako například v parkovacím domě Katchnerka.

Anna Maclová (Koalice pro Hradec)

Parkování vozidel není jenom problémem centra města, ale města celého, a to včetně okrajových částí. Z pohledu naší Koalice pro Hradec je nejvyšší čas navrhnout systémové a komplexní řešení, zpracovat koncepci parkování na území celého města. Tato koncepce by měla reagovat na potřeby parkování v jednotlivých lokalitách s jistým nadhledem na město jako celek. Měla by navrhnout vhodná efektivní architektonická řešení parkovacích ploch včetně odstavných parkovišť, výstavbu parkovacích domů v režii města v jednotlivých částech bez jejich propojování s novými zdroji dopravy (např. supermarkety). Při plánování parkovacích míst je potřeba dbát o to, aby se území nezahušťovalo tam, kde nelze zajistit dostatečnou kapacitu parkovacích míst, na sídlištích hledat taková řešení, kde by parkovací domy mohly sloužit event. i jako protihlukové bariéry. Samostatnou kapitolou je parkování u fakultní nemocnice, kde je potřeba nastavit systém ve spolupráci s vedení fakultní nemocnice a sdružit prostředky z více zdrojů - stát, kraj, město....

Výše zmíněná koncepce by měla využít inteligentní dopravní systém, reflektovat oblast veřejné dopravy včetně MHD a rozvoj cyklodopravy. Také by měla navrhnout i pravidla pro parkování na celém území města, financování výstavby parkovišť a parkovacích domů a také jejich provozu. Lze si jen těžko do budoucna představit parkování zdarma. Zpoplatnění parkování je totiž jedním z nástrojů, kterým lze parkování také do jisté míry regulovat, a jedním ze zdrojů financování infrastruktury, údržby, provozu.

Pavel Vacek (Česká pirátská strana)

Problém s parkováním u panelových domů nemá určitě řešení v rozšíření placených zón pro ISP HK. Opět by se měla otevřít otázka výpovědi a nebo alespoň revize smlouvy města s touto společností. V dlouhodobém plánu se počítá s výstavbou sídlištních parkovacích domů. Nepřímo lze ovlivnit úbytek aut na sídlištích zkvalitněním a zlevněním hromadné dopravy, která by byla přitažlivá i pro lidi středního věku, kteří auty dojíždějí do zaměstnání. Ideálně by se jim to mělo vyplatit. Pak by jim stačilo pouze jedno auto na víkendové výlety... A samozřejmě podporujeme další rozvoj cyklistiky.

Z pozice pirátské strany prozatím postrádáme systémové řešení parkování v HK a rozhodně k němu chceme významně přispět. Proto do Komise pro dopravu a podporu cyklistiky RM vysíláme skutečné experty, kterými jsou ing. Z. Sperat, Ph.D. a ing. arch. Roman Plát.


Další oslovení předsedové zastupitelských klubů Pavel Marek (ANO 2011), Martin Soukup (ODS), Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelených)Lubomír Štěpán (KSČM) na dotaz redakce neodpověděli.

Autoři

Štítky Politická korida, korida, politika, parkování, sídliště, Drbna.cz, doprava, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Martin Soukup, Pavel Marek, Anna Maclová, Lubomír Štěpán

POLITICKÁ KORIDA: Parkování na sídlištích začíná být velkým problémem. Jak ho chtějí řešit oslovení zastupitelé?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.