Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nová koalice Hradce Králové vyměnila lidi z Rozvíjíme Hradec v městských firmách

Nová čtyřčlenná koalice v Hradci Králové vyměnila zástupce bývalého člena koalice, hnutí Rozvíjíme Hradec, v městských firmách. Učinila tak v úterý na jednání rady města. Do představenstev a dozorčích rad městských podniků místo zástupců Rozvíjíme Hradec většinou zasedli lidé navržení koalicí Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, která je nejsilnějším členem čtyřkoalice.

Město od začátku června řídí koalice HDK a TOP 09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Původní pětikoalice se rozpadla 3. května, kdy čtyři subjekty vypověděly koaliční smlouvu hnutí Rozvíjíme Hradec. Čtyři strany koalice mají 18 mandátů a většinu v zastupitelstvu opírají o tři přeběhlíky zvolené za Rozvíjíme Hradec a za hnutí ANO. Strany rozchod s hnutím Rozvíjíme Hradec zdůvodnily tím, že lídr hnutí senátor Jan Holásek podle nich nebyl schopen týmové práce.

Holásek rozhodnutím radních v úterý skončil v dozorčí radě městského fotbalového klubu FC Hradec Králové a v dozorčí radě Leteckých služeb. Další zástupci Rozvíjíme Hradec skončili v orgánech Tepelného hospodářství Hradec Králové, Městských lesů Hradec Králové, Dopravního podniku města Hradec Králové. Již dříve Rozvíjíme Hradec přišlo o místo v představenstvu Vodovodů a kanalizaci Hradec Králové.

Nynější posílení zastoupení koalice HDK a TOP 09 v orgánech firem podle náměstka primátorky Lukáše Řádka (TOP 09) vyplývá z toho, že při původním rozdělování míst v pětikoalici udělala koalice HDK a TOP 09 ústupky. "Nynější změny vychýlení mírně napravily. V koalici na tom byla shoda," uvedl Řádek.

Koalici zbývá ještě obsadit místo jednoho člena rady města, které do 2. června zastával Holásek. Na červnovém zasedání zastupitelstva koalice na post radního navrhla Jindřicha Outlého, který byl do zastupitelstva zvolen za hnutí ANO a později se přidal na stranu koalice. V tajné volbě ale Outlý překvapivě dostal 17 ze 32 odevzdaných hlasů a členem rady zvolen nebyl. Ke zvolení potřeboval nejméně 19 hlasů.

Na rozdíl od Outlého byla v červnu úspěšná volba nového předsedy výboru zastupitelstva pro územní plánování, rozvoj a investice města. Ve veřejném hlasování se jím stal člen rady města Oldřich Vlasák (ODS). Dostal 21 hlasů a ve funkci nahradil Holáska, který na předsedu výboru rezignoval také 2. června.

Od loňských voleb se v Česku ze statutárních měst kromě Hradce Králové zatím rozpadly koalice ještě v Ostravě a v Děčíně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HDK

Štítky ČR, správa, obce, koalice, firmy, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová koalice Hradce Králové vyměnila lidi z Rozvíjíme Hradec v městských firmách  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.