Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do senátních voleb na Jičínsku jde sedm kandidátů. Stejně jako v roce 2016

V senátních volbách na Jičínsku se v září utká sedm kandidátů, což je stejně jako při minulých volbách v roce 2016. Podané kandidátky zaregistroval jičínský městský úřad. Volební obvod č. 37, do něhož kromě Jičínska spadá i část Nymburska, je jediným v Královéhradeckém kraji, v němž se senátní volby v září konají. Včera skončil termín pro registraci senátních kandidátek.

"Správní odbor Městského úřadu Jičín vydal rozhodnutí o registraci přihlášky k volbám do Senátu Parlamentu České republiky, je sedm kandidátů," řekl vedoucí odboru správních agend jičínské radnice Štefan Matuš

Mandát senátora bude obhajovat místopředseda TOP 09 a zastupitel obce Dymokury Tomáš Czernin. Je společným kandidátem koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Při předchozích volbách v roce 2016 byl Czernin nominantem koalice TOP 09 a STAN.

O místo senátora za hnutí ANO se bude ucházet podnikatel a krajský zastupitel Jaromír Dědeček, který v roce 2020 vedl kandidátku ANO do krajských voleb v Královéhradeckém kraji.

Za Piráty jde na Jičínsku do boje o Senát ředitelka obecně prospěšné společnosti A2 a koordinátorka projektu Živá krajina Marta Martinová z Kostomlat nad Labem na Nymbursku. Kandidátem hnutí STAN je starostka Železnice na Jičínsku, krajská zastupitelka a bývalá ředitelka krajské Oblastní nemocnice v Jičíně Dana Kracíková, která je v kraji předsedkyní zdravotnického výboru zastupitelstva. Za KSČM se bude o senátorské křeslo ucházet bývalý místopředseda ÚV KSČM Václav Ort ze Sobotky na Jičínsku.

SPD vyslalo do voleb učitelku mateřské školy v Jičíně Evu Kotyzovou a za Svobodné bude kandidovat ředitel a zakladatel soukromé ZOO Chleby na Nymbursku René Franěk.

Před šesti lety v senátních volbách v obvodu Jičín Czernin ve druhém kole se ziskem 59,13 procenta hlasů porazil starostu Jičína Jana Malého (ANO). V Senátu Czernin nahradil sociálního demokrata Josefa Táborského, který byl senátorem v letech 2010 až 2016. Mezi roky 1998 až 2010 byl senátorem za Jičínsko Jiří Liška (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, Jičín, okres Jičín, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, okres Nymburk, Tomáš Czernin, Královéhradecký kraj, Senát Parlamentu ČR, TOP 09, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do senátních voleb na Jičínsku jde sedm kandidátů. Stejně jako v roce 2016  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.