Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Hradecký kraj má sečteno. Vítězem je koalice SPOLU, hnutí ANO je na druhém místě  

, aktualizováno 9. října 2021, 19:50

Čtyři a půl hodiny po uzavření volebních místností je v Královéhradeckém kraji sečteno. Regionálním vítězem se stala koalice SPOLU, která získala 28,52 procenta. Na druhém místě je hnutí ANO, na třetím pak koalice Pirátů a Starostů.

VOLBY 2021: Hradecký kraj posílá do sněmovny 11 politiků. Přinášíme kompletní výsledky

Královéhradecký kraj má sečteno. Nejlépe se vedlo koalici SPOLU, která získala celkem 84 099 hlasů (28,6%). Na druhém místě skončilo ANO, na třetím pak koalice PirSTAN. Úplně nejúspěšnější kandidátkou našeho regionu se stala starostka Mladých...

Výsledky voleb v Královéhradeckém kraji  

V Královéhradeckém kraji lidé volili v 922 volebních místnostech. V nich odevzdali celkem 292 605 obálek. V porovnání s celostátní účastí, byla ta v Královéhradeckém kraji mírně nadprůměrná. K volbám v regionu přišlo 67,8 procenta voličů. 

Koalice SPOLU získala 28,49 procenta hlasů a čtyři poslanecké mandáty. Hnutí ANO má 27,4 procenta a také čtyři mandáty. Na třetím místě jsou Piráti a Starostové, kteří v kraji získali 15,10 procenta a dva mandáty. Jeden mandát a 9,08 procenta získala Svoboda a přímá demokracie.  

Výsledky voleb v Hradci Králové 

Výsledky voleb v Hradci Králové jdou ruku v ruce s krajskými výsledky. Na prvním místě se umístila koalice SPOLU, která získala 31,87 procent. Na druhé příčce je hnutí ANO s 25,14 procenty a na třetí je koalice PirSTAN, která v Hradci Králové získala 17,34 procenta. Žádná jiná strana ani uskupení nezískalo nad potřebných pět procent.  

Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP-09 vyhrála i v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě a Trutnově. Hnutí ANO vyhrálo pouze na Jičínsku. 

Když jsem říkal pět, všichni se mi smáli  

V Královéhradeckém kraji pravděpodobně vyhraje koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a Top 09. Lídr krajské kandidátky Ivan Adamec už před volbami avizoval, že by mohla skupina dosáhnout na pět mandátů. „Když jsem před volbami říkal, že bychom mohli mít pět, všichni se mi smáli,“ řekl Hradecké Drbně Adamec. K dalšímu postupu koalice se Adamec vyjádřit odmítl. „Tohle není na mě ale našem vedení, omlouvám se,“ řekl po telefonu redakci.   

Ivan Adamec je jedničkou koaliční kandidátky Královéhradeckého kraje. Nejvíc preferenčních hlasů však nezískal. Předběhl ho Pavel Bělobrádek a Ondřej Matěj Horák. 

Cílem koalic SPOLU a PirSTAN bylo získat víc než 101 poslaneckých mandátů. To se povedlo. „Je skvělá zpráva, že síla, která zastává demokratický stát dokázala zvítězit,“ řekla dvojka krajské kandidátky PirSTAN Josef Cogan.  

Členové hnutí ANO se k volebním výsledkům nevyjadřují. “Sláva vítězům, čest poraženým,” řekl náměstek primátora Hradce Králové Pavel Marek (ANO). S novináři mluvila jen jeho manželka Monika. Na dotaz, jak vnímá to, že neskončili první, odpověděla: “Nevyhráli, no...” 

Těsně pod čarou skončilo ČSSD  

„Rád bych poblahopřál budoucím vítězům i těm, kteří uspějí a chci poděkovat všem, kteří se rozhodli volit Sociální demokracii v Královéhradeckém kraji. Děkuji za obrovské množství preferenčních hlasů mé osobě. Nesmírně mě mrzí, že jsme pod pěti procenty,“ řekl Hradecké Drbně náchodský starosta a krajská jednička kandidátky Jan Birke (ČSSD). 

Jan Birke byl poslancem od října roku 2013. Letos své křeslo neobhájil. „Budu mít více času na rodinu a na město Náchod, kterému starostuji dál,“ dodal. Pro Birkeho je to jeho první politická prohra za dvacet let kariéry. „Jsem zvyklý prohrávat s pokorou, protože jsem bývalý hokejista a sportovec, takže jsem prohrál několikrát,“ řekl. 

Ve Sněmovně tedy levice zastoupena nebude, rozhodli se pro to voliči. „Mrzí mě to, nicméně je to rozhodnutí našich občanů. Na 25. října svoláme předsednictvo, já složím účet a skončím jako předseda ČSSD," řekl vicepremiér Jan Hamáček.

Nejvíce preferenčních hlasů v Královéhradeckém kraji zatím získala Lucie Potůčková (STAN), starostka Mladých Buků ze společné kandidátky koalice Pirátů s Starostů. Těstě za ní následují ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Matěj Ondřej Havel (TOP 09) a bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), oba z kandidátky SPOLU.

Lídři Královéhradeckého kraje pochvalují vysokou účast

Například krajský lídr koalice SPOLU Ivan Adamec odhaduje, že volební účast přesáhne hranici 60 procent. „Podle těch informací, co jsem včera dostal je o volby zájem. V některých volebních místnostech bylo dokonce přes 50 procent. Osobně bych to odhadoval na něco kolem 65 až 70 procent,“ řekl.

Podle některých kandidátů do Poslanecké sněmovny se o letošních volbách mluví jako o volbách, o které je nadprůměrný zájem. „Samozřejmě je otázkou, koho šli voliči volit a jak to celé dopadne. Ale to, že lidé jdou rozhodnout, kam bude směřovat naše země je každopádně dobře. Ať to dopadne jakkoli,“ řekl lídr krajské kandidátky koalice PirSTAN Martin Jiránek.

„Co mám zprávu z volebních komisí, tak účast je letos velká. A to taky něco znamená. Takže vůbec nevylučuji, že bychom se mohli překulit do vyšších čísel,“ řekla Hradecké Drbně jednička krajské kandidátky Volného bloku Luďka Tomešová.

Lidé volili v bazénu i sauně 

Lidé v Královéhradeckém kraji volili na několika netradičních místech. Například v Náchodě byla volební komise přímo mezi exponáty v budově muzea. Tradičně zde byla volební účast nižší, protože do tohoto okresku spadá budova radnice s ohlašovnou. „Na radnici je hlášena k pobytu řada lidí, o kterých se nepředpokládá, že by šli volit," řekla dnes mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Nejvýše položenou volební místností v republice disponovala Horní Malá Úpa v Krkonoších. Byla v nadmořské výšce 1055 metrů. V Dlouhé vsi u Rychnova nad Kněžnou volili lidé v sauně. V Bystrém v Orlických horách se volilo v budově Obecní hospůdky, konkrétně v místnosti bývalé kovárny. „V Nové Pace mohli lidé volit v junáckém klubu. V Třebechovicích pod Orebem se hlasovalo v Ranči Orlice. V Náchodě vhazovali lidé své hlasovací lístky v Pivovaru. Volit mohli také lidé v Železničním muzeu výtopna v Jaroměři nebo v myslivecké chatě Hubert u Jaroměře,“ sdělil Lechmann.

V Dolní Dobrouči na Orlickoústecku obtěžoval volební komisi opilý muž. Volil už včera, ale volit chtěl i dnes. „Hlídka po příjezdu na místě ztotožnila pětačtyřicetiletého muže, který nadýchal 3,15 promile alkoholu. Následně byl zajištěn a převezen na protialkoholní záchytnou stanici,“ řekla Hradecké Drbně policejní mluvčí Markéta Janovská

Netradičním způsobem volilo i několik desítek lidí z karantény a izolace. Tito voliči mohli už ve středu využít takzvané drive-in místa, kterých bylo v kraji pět. Svůj hlas z osobního auta do urny nakonec vhodilo 37 lidí. V pátek a dnes dopoledne se konalo i hlasování do přenosné schránky. Tohoto způsobu využilo 27 lidí. Celkem tak v kraji z karantény odhlasovalo 64 lidí. 

V Hořiněvsi na Královéhradecku odvolilo deset oprávněných voličů ze třinácti. Šlo o nejmenší volební okrsek v České republice. Dva lidé přišli navíc s voličským průkazem. České televizi to sdělila předsedkyně volební komise.

Výsledky parlamentních voleb pro Královéhradecký kraj v roce 2017:

  • ANO (31,77%) – pět mandátů
  • ODS (11,56%) – jeden mandát
  • Piráti (10,73%) – jeden mandát
  • SPD (10,05%) – jeden mandát
  • KSČM (7,10%) – jeden mandát
  • ČSSD (6,5%) – jeden mandát
  • KDU-ČSL (5,84%) – jeden mandát
  • TOP 09 (5,13%) – žádný mandát
  • STAN (5,08%) – žádný mandát

Pod pětiprocentní hranicí se umístili: Svobodní, Zelení, Rozumní, REAL, SPO, SPR-RSČ, DSSS, ŘN-VU, DV 2016, ODA, CESTA, BPI, RČ a Referendum o Evropské unii

Volební účast se v Královéhradeckém kraji zastavila na 63,25 procentech.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Plešková, Honza Faltus | Zdroj ČTK, ČSÚ

Štítky volby, PS, sněmovna, poslanecká, 2021, sčítání, on-line, hlasy, Královéhradecký, kraj, ČR, lídr, kandidátka, reakce, foto, Královéhradecký kraj, koalice, ANO 2011, Piráti a Starostové, volební místnost, Ivan Adamec, ČSSD, Hradec Králové, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Hradecký kraj má sečteno. Vítězem je koalice SPOLU, hnutí ANO je na druhém místě    |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.