Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Hořic a Velichovek přijel konvoj americké historické techniky

Do Hořic na Jičínsku a Velichovek na Náchodsku dorazil konvoj americké historické techniky. Akce byla upomínkou konce druhé světové války. Podruhé se kvůli pandemii konala bez doprovodného programu.

Do Velichovek Američané přijeli 8. května 1945, s německým maršálem Ferdinandem Schörnerem chtěli vyjednat kapitulaci. Důstojník už ve městě nebyl, podle některých pramenů uprchl do Alp. Mise jednala s jeho zástupcem. Velichovky osvobodila až 11. května sovětská armáda, probila se z Polska.

Letos se konal 26. ročník Mise Velichovky. Asi dvacítka vozů se včera představila divákům na náměstí v Hořicích. Zástupce města přinesl účastníkům konvoje hořické trubičky, které se ve městě vyrábějí. Přišly se podívat desítky lidí, někteří se chránili respirátory či rouškami, někteří návštěvníci je na obličejích neměli.

Zhruba po hodinové statické přehlídce konvoj odjel do Lázní Velichovky, kde skupina položila květiny u pomníčku americké armády. A v lázních také vozy hodinu stály, aby si je lidé mohli prohlédnout.

„Pojali jsem to jako výstavu bez programu. Oficiálně doprovodný program ještě udělat bohužel nemůžeme. Máme tady válečné vozy, pak je tady nákladní automobil International Harvester nebo pár vozidel Ford, které jsou už poválečné," řekl pořadatel Lukáš Kulhánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hořice - oficiální stránka města | Zdroj ČTK

Štítky historie, technika, americká armáda, výročí, druhá světová válka, Hořice, Velichovky, okres Náchod, okres Jičín, Sovětská armáda, Polsko, Alpy, Armáda Spojených států amerických, Lázně Velichovky a. s., Ford Motor Company

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hořic a Velichovek přijel konvoj americké historické techniky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.