Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Loutky z východních Čech se vydaly na dlouhou cestu do Jižní Koreje

Loutky a další exponáty z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi se vydaly na dlouhou cestu do Jižní Koreje. Zhruba za dva týdny je začnou z devíti kovových přepravních beden vybalovat kurátoři Historického muzea Soulu. S dálkovou pomocí českých kolegů z Chrudimi z nich začnou sestavovat velkou reprezentativní výstavu o vývoji českého loutkářství Tajemství dřevěné loutky.

„Zajímavé je, že loutkářství je rozšířeno po celém světě, ale v Jižní Koreji se loutkové divadlo nehraje. Kolorované dřevěné figurky se tam objevují při pohřebních obřadech jako výzdoba rakví. Proto jsme se snažili výstavu udělat tak, aby byla hravá, veselá od prvního vstupu a aby se jim to začalo spojovat s něčím příjemným," uvedla ředitelka muzea Simona Chalupová.

Rozsáhlý reprezentativní projekt mapuje vývoj českého loutkářství od samých počátků, přes slavné rody 19. století až po současnost. Výstava je určena především rodinám a dětem. V Soulu bude k vidění 120 loutek a několik desítek dalších sbírkových předmětů. Nechybí ani jedny z nejstarších exemplářů Spejbla a Hurvínka, Trnkův Pianista, marionety z proslulé suchardovské dílny nebo loutky Pavla Kalfuse z inscenace Mauglí Východočeského loutkového divadla DRAK. Do Soulu putují i čtyři dřevěné stroje, kterými kočovná divadla vyráběla zvuky deště, bouřky nebo větru. Na ploše asi 330 metrů čtverečních bude představena historie loutkářství počínaje kočovnými divadly přes rodinná divadla a významné loutkáře první poloviny 20. století až po tvorbu druhé části století a současnost. Výstavu doplní bohatý doprovodný program s filmovými projekcemi, soutěžemi pro děti, workshopy a přednáškami.

K výstavě vychází vedle klasického průvodce i speciální dětská publikace ve formě skládacího divadélka. Korejským dětem představí hlavní postavy tradičního českého loutkového divadla včetně Kašpárka.

Na instalaci výstavy v Soulu budou on-line spolupracovat pracovníci chrudimského muzea. „Představa je taková, že budeme sedět před monitorem a webkamerou a budeme instruovat naše korejské protějšky, jak si instalaci představujeme," řekl vedoucí sbírkového oddělení muzea Richard Matula. Exponáty budou k vidění v uzamykatelných prachotěsných vitrínách.

„České centrum Soul hledalo reprezentativní projekt k 30 letům diplomatických vztahů mezi Koreou a Českou republikou. Nakonec padla volba na loutky, které patří k 'rodinnému stříbru' a jsou zapsané na seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO," uvedla projektová manažerka Českých center Anna Hrabáčková.

Loutky a další exponáty jsou na cestu pečlivě zabalené. V kovových bednách je chrání textilní obaly, měkké pěnové izolační pásy mirelon a zásyp polystyrenovou vystýlkou. Do Koreje budou cestovat letecky diplomatickým cargem, které zajišťuje České centrum a ministerstvo zahraničí.

Původně se výstava měla uskutečnit již vloni v červnu, kvůli pandemii koronaviru byla přesunuta na letošek. V rozlehlých sálech Historického muzea Soulu bude otevřena od 4. června do 29. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum loutkářských kultur Chrudim | Zdroj ČTK

Štítky muzeum, loutky, Chrudim, Jižní Korea, výstava, exponát, loutkové divadlo, Východní Čechy, divadlo, Muzeum loutkářských kultur, Soul, pandemie covidu-19, Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loutky z východních Čech se vydaly na dlouhou cestu do Jižní Koreje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.