Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před sto lety se v Hradci odehrála světová premiéra R.U.R., připomene ji online výstava

2. ledna 1921 se v Hradci Králové konala světová premiéra Čapkova dramatu, které doslova obletělo svět a svému autorovi získalo mezinárodní renomé. Klicperovo divadlo společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Hradec Králové přichystalo při této příležitosti online výstavu.

Přestože jsou muzea kvůli vládním nařízením zavřená, můžete si projít výstavu, která připomíná stoleté výročí světové premiéry Čapkova RUR v Hradci Králové, kterou odehrála Jednota divadelních ochotníků Klicpera. Stačí vám k tomu pouze počítač a deset minut času. Výstava s názvem „První, i když shodou náhod“ například prozradí, proč se světová premiéra hry odehrála právě v Hradci Králové a ne v pražském Národním divadle. „Pro jakési překážky byla premiéra v Národním odložena a jednotě Klicpera bylo dopisem oznámeno, že s hrou musí sečkati. Klicpera však dopisu nedostal a 2. ledna v Hradci Králové se RUR hrálo,“ napsaly Lidové noviny v pátek 28. ledna 1927.

Výstava je přístupná ve virtuální galerii na této adrese. Autorem výstavy je Jan Bílek, vedoucí Literárního oddělení a odborný asistent Katedry českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty UHK. O technickou realizaci na straně Klicperova divadla se postaral Martin Sedláček a komentář namluvil herec Jan Vápeník.

Ohodnoť článek

Foto Klicperovo divadlo | Zdroj Klicperovo divadlo

Štítky R.U.R., Čapek, premiéra, historie, Klicperovo divadlo, výstava, online, Hradec Králové, Národní divadlo v Praze, Jan Bílek, Martin Sedláček, Lidové noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před sto lety se v Hradci odehrála světová premiéra R.U.R., připomene ji online výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.