Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jičín stanovil pravidla pro pouliční umělce

Na veřejných prostranstvích v Jičíně budou platit nová pravidla pro pouliční umění, takzvaný busking. Schválila je rada města. V rámci Prodloužených víkendů je hudba zpestřením v ulicích, je ale nezbytné zajistit komfort obyvatel a návštěvníků.

Busking bude moci probíhat na dvou místech. Jedním z nich je průchod Valdické brány a bezprostřední okolí, druhým pak střední část Valdštejnova náměstí. Umělec se musí podle nových pravidel akreditovat a maximální délka jeho působení může být 2 hodiny.

„Akreditaci si umělci budou zajišťovat přes Městské informační centrum Jičín. Za den mohou na jednom z těchto míst hrát maximálně dva umělci. Busking nebude provozován během slavnostních akcí ani během smutečních obřadů či státního smutku,“ říká mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Menší ozvučení, které není rušivé, je možné. V době konání trhů busking podléhá tržnímu řádu. Produkce tedy bude zpoplatněna. Pravidla budou platit zatím jen pro letošní rok a budou vyhodnocována.

Busking je veřejná umělecká produkce, především hudební, divadelní nebo artistická, která se koná na veřejném prostranství. Obvykle je spojena s drobnou odměnou od přihlížejících. Provozovatelé jsou označováni jako buskeři. I když je busking moderním pojmem, pouliční umění má prastarou tradici sahající až do antických dob.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky busking, pravidla, Jičín, umění, Prodloužený víkend, Valdštejnovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín stanovil pravidla pro pouliční umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.