Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Festival filmové komedie v Novém Městě nad Metují nabídne 12 soutěžních snímků

Letošní 42. ročník Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují na Náchodsku nabídne 12 soutěžních snímků. Diváci se od neděle 13. září do soboty 19. září mohou těšit třeba na komedie Vlastníci, Bourák, Poslední aristokratka či Případ mrtvého nebožtíka. Dříve se festival jmenoval Novoměstský hrnec smíchu.

Předprodej vstupenek pořadatelé zahájí 3. srpna a vstupné na všechny filmy bude stejně jako v minulosti 50 korun. Součástí festivalu bude i doprovodný program, z nějž zatím pořadatelé zatím oznámili koncerty na terase kina. Moderátorem letošního ročníku bude opět Michal Jančařík.

Kvůli epidemii koronaviru bude letošní festival podle organizátorů v úspornější formě. "Současná situace je pro nás velkou výzvou. Sledujeme aktuální dění a pevně věříme, že bude na podzim situace natolik stabilní, že se s našimi diváky v novoměstském kině setkáme tváří v tvář," uvedl ředitel festivalu Zdeněk Krákora.

Loni v konkurenci devíti filmů získal hlavní festivalovou cenu Zlatý Prim snímek režiséra Martina Horského Ženy v běhu. Filmy dále soutěží například v kategoriích režie, herecký výkon, scénář nebo výtvarná stránka.

Filmy tradičně oceňují také diváci, jejichž cena nese název Novoměstský hrnec smíchu. Dostane ji ten snímek, u kterého časoměřiči naměří při projekci nejvíce prosmátého času. Loni se nejvíce líbila komedie Přes prsty, v sále se při ní lidé smáli 22,5 procenta z celkového času filmu. Rekord má stále Kameňák Zdeňka Trošky téměř s 37 procenty.

Nultý ročník festivalu se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, kdy čestné uznání získala komedie Adéla ještě nevečeřela. Tehdy se festival jmenoval Festival československé veselohry, v 90. letech se změnil název na Novoměstský hrnec smíchu a poslední čtyři roky nese jméno Festival české filmové komedie.

Autoři | Foto facebook.com/festivalkomedie

Štítky ČR, film, zábava, festival, Nové Město n.Met., komedie, Nové Město nad Metují, hrnec, okres Náchod, pandemie covidu-19, Michal Jančařík, Martin Horský, Zdeněk Troška, kino, Ženy v běhu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival filmové komedie v Novém Městě nad Metují nabídne 12 soutěžních snímků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.