Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Muzeum války 1866 na Chlumu otevře 3. července

Muzeum války 1866 na Chlumu u Hradce Králové otevře po rekonstrukci vzduchotechniky v pátek 3. července 2020. Muzeum je zavřené od poloviny prosince. Oprava vzduchotechniky včetně stavebních prací vyšla na tři miliony korun. Sdělili to zástupci Muzea východních Čech v Hradci Králové, pod které muzeum na Chlumu spadá. V současnosti probíhá zkušební provoz, dojde i na úpravu stále expozice zaměřené na prusko-rakouskou válku.

"Počítá se také s instalací výstavy o archeologii války z roku 1866 připravené ve spolupráci s Univerzitou Hradec Králové," uvedla mluvčí Muzea východních Čech Lucie Peterková.

Muzeum války 1866 bude od 3. července otevřené denně mimo pondělí od 9:00 do 17:00. Rozhledna v sousedství muzea je i nadále kvůli špatnému technickému stavu až do odvolání uzavřena.

Na první červencový víkend bude připravena výstava obrazů připomínající prusko-rakouskou válku perspektivou dobových umělců a výzbroje a výstroje bojujících armád, uvedli zástupci muzea.

Kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem se letos poprvé po 28 letech neuskuteční bitevní ukázka k letošnímu 154. výročí bitvy na Chlumu u Hradce Králové v roce 1866. Podle organizátorů situace nedovolila připravit program v plánované podobě. Rekonstrukce bitvy, která se měla uskutečnit v sobotu 4. července, se každoročně účastní stovky příznivců vojenské historie z Česka i ciziny. Pietní a vzdělávací část projektu spolu s omezenou účastí vojáků v historických uniformách by se ale konat měla. Aktuální vývoj programu lze sledovat na webu.

Boj mezi pruskými a rakouskými vojsky na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 byl jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července 1866, kdy se v jediném dni střetlo 436.000 vojáků a po krvavém boji zůstalo na 16.000 mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Autoři | Foto muzeumhk.cz

Štítky ČR, muzea, stavby, 1866, Chlum, muzeum, Muzeum války 1866, prusko-rakouská válka, Muzeum východních Čech, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum války 1866 na Chlumu otevře 3. července  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.