Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Od 8. června budou povoleny akce do 500 osob, od půlky června bude možné cestovat po většině zemí EU

Vláda rozhodla o dalším rozvolňování v pravidlech přijatých od poloviny března kvůli epidemii koronaviru. Od 8. června se budou moci konat akce maximálně pro 500 osob. Divadla, kina nebo koncertní sály, už budou moci zrušit rozestupy v hledištích. Od poloviny června bude možné cestovat do převážné většiny státu Evropské unie bez omezení.

Od stejného data také vláda rozhodla, že navýší limity pro počty návštěvníků v zoo, botanických zahradách a arboretech na 250 lidí na hektar. V současné době jich tu může být 150. Od 15. června by mohl být podle vlády tento limit zrušen úplně.

S 8. červnem budou také zrušena omezení pro venkovní restaurační zahrádky a v prostorách bazénů a koupališť už nebude povinností používat roušku. To ale v případě, že budeme od jiné osoby vzdáleni dva metry.Na tržištích už bude možné také zkoušet oblečení na místě. Pravidla pro relaxační prostory a dětské koutky v obchodních centrech zůstanou.

Ke stejnému datu se také ruší pravidelné testování pracovníků v pobytových sociálních službách a domovech pro seniory. „Testování ale dále může nařídit hygienická stanice, pokud se objeví lokální ohnisko nákazy. Nadále zůstává povinnost testování pro nově příchozí klient,“ uvádí na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

První velká vlna rozvolňování nastala 11. května. To se otevřely venkovní zahrádky restaurací, obchodní centra nebo kadeřnictví. Po dvou měsících byly povoleny i akce do 100 lidí. V další vlně, ke které došlo před týdnem, mohli vyrazit v omezeném režimu do škol žáci prvního stupně základních škol, uvolnila se i vybraná další opatření včetně nošení roušek ve venkovních prostorech. Od 25. května lze uspořádat hromadnou akci ve venkovních i vnitřních prostorách s účastí nejvýše 300 osob. Všude ale platí přísná hygienická a bezpečnostní pravidla.

Od poloviny června budeme moci cestovat bez omezení po většině státu EU  

Od 15. června, se budeme muset prokazovat negativními testy na koronavirus jen při návratu z Velké Británie a Švédska. Z dalších zemí Evropské unie půjde cestovat bez omezení. Týká se to všech sousedních zemí včetně Polska i turistických destinací, jako jsou Řecko, Chorvatsko nebo Bulharsko. Vláda je schválila za bezpečné země pro cestování. Cizinci přijíždějící do České republiky se ale budou muset prokazovat nadále testem i při cestě ze středně rizikových zemí, do kterých patří Itálie, Španělsko nebo Francie.

Do zeleně a oranžově označených zemí mohou Češi cestovat bez omezení při návratu zpět. Test ale bude podle Vojtěcha vyžadován při cestě z červeně označených zemí. Cizinci přijíždějící do ČR se budou prokazovat testem při cestě z oranžových a červených zemí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky akce, koronavirus, zrušení, opatření, kina, divadla, Evropská unie, pandemie covidu-19, vláda, Adam Vojtěch, infekční onemocnění, Česko, Krajská hygienická stanice, Itálie, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od 8. června budou povoleny akce do 500 osob, od půlky června bude možné cestovat po většině zemí EU  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.