Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do Trutnova se navrátila po 80 letech vzácná deska Roty Nazdar

Vypadalo to, že už se nikdy nenajde, protože byla během druhé světové války zničena, ale nebylo tomu tak. Pamětní deska Roty Nazdar se náhodou objevila ve sklepních prostorách jaroměřského muzea. To ji teď vrátilo zpět do Trutnova. Deska, která byla dříve součástí pomníku v areálu trutnovských kasáren, se tak vrátí na své místo.

Odborníci jistě neskrývali radost, když se pamětní deska z pomníku Roty Nazdar ve sklepě jaroměřského muzea našla. Došlo k tomu při vyklízení před jeho rekonstrukcí. Byla tak věnována městu Trutnovu. „Jsem velmi rád, že se deska vrátila, ač mnoho lidí předpokládalo, že již neexistuje. Rádi bychom pomník obnovili a odhalili jej v roce 2021, tedy k výročí vzniku desky. Ovšem tomu ještě předchází jednání s Policií ČR o jejím umístění. Ve slévárně necháme vyrobit její kopii a originál uložíme do Muzea Podkrkonoší, kde ji zrestaurujeme k výstavním účelům,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnov.

Deska váží 186 kilogramů a odlila ji slévárna M. Roubíčka v Poříčí u Trutnova. Autorem díla byl významný sklářský výtvarník a pedagog Božetěch Medek. Ten působil v Trutnově u 3. roty hraničářského praporu č. 2 službu jako četař aspirant.

Pomník byl odhalen 9. května 1936 k 21. výročí bitvy jako připomínka padlých legionářů - československých dobrovolníků z 1. roty praporu C cizinecké legie ve Francii v bitvách u Arrasu od 9. května do 16. června 1915. V 1. praporu byli především čeští sokolové. Ti svým pozdravem "Na zdar" dali rotě jméno. Pocházeli z krajanské komunity ve Franci. Šlo o umělce, studenty, řemeslníky a obchodníky. „Hlavním motivem na desce je znázornění praporečníka Karla Bezdíčka, který jako první dosáhl při útoku druhé linie německých zákopů v La Targette v roce 1915, kde vzápětí padl. Na levé straně je 52 jmen padlých vojáků,“ říká Tomáš Eichler, místostarosta města Trutnova.

Pomník stál dříve v parčíku před prostřední budovou dnešního areálu Policie ČR. Na začátku října 1938 byla deska během evakuace kasáren odmontována. V Trutnově byl v té době ubytovaný 22. pěší pluk, který ji vzal s sebou do Jičína. Tady nějaký čas zůstala. „Pravděpodobně na přelomu let 1938/39 byla deska převezena do Jaroměře a věnována k uložení do muzea, kde se předpokládalo, že snáze ve skrytu přečká německou okupaci v březnu 1939 a nebude použita k odlití zbraní či strojů. Je zvláštní shodou náhod, že po 2. sv. válce se na desku úplně zapomnělo a 11. května 1947 byl odhalen v kasárnách nový pomník ze žuly, který zanikl krátce po komunistickém převratu 1948,“ dodává trutnovský místostarosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Historické foto-archiv Muzea Podkrkonoší v Trutnově; Město Trutnov

Štítky Trutnov, pamětní deska, Rota Nazdar, Jaroměř, 2. světová válka, pomník, muzeum, druhá světová válka, Policie České republiky, Únor 1948, bitva u Arrasu, Francie, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Trutnova se navrátila po 80 letech vzácná deska Roty Nazdar  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.