Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Správci památek v hradeckém kraji by stáli o prodloužení sezony

Správci státních památek v Královéhradeckém kraji vítají rozhodnutí o otevření hradů a zámků k 8. červnu, a to i v omezeném režimu. Kvůli epidemii koronaviru jsou památky stále zavřené. Již teď odhadují jednotlivé památky ztráty v řádech statisíců korun, vyplynulo z vyjádření kastelánů v hradeckém kraji. Letošní sezona by za normálních okolností začala o posledním březnovém víkendu.

V Královéhradeckém kraji je ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) pět památek, zámky Opočno, Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospital v Kuksu. Prohlídky objektů se budou konat za dodržení přísných hygienických pravidel.

"Jsme připraveni otevřít klidně již zítra. V tuto chvíli nelze ale nic bližšího k provozu říci, metodiku nemáme. Veřejnost budeme včas informovat," řekl kastelán Kuksu Libor Švec.

Celoročně je u hospitalu Kuks přístupná zahrada, expozice v sezoně. Kuks patří k nejnavštěvovanější památce ve správě NPÚ v Královéhradeckém kraji, loni tam zavítalo více než 78.000 lidí. "Přímé finanční ztráty, například ze vstupného nebo z pronájmu, vzdělávacích akcí, odhaduji v řádech statisíců korun. Budeme se snažit maximálně využít hlavní sezonu, abychom ztrátu snížili. Pokud bude zájem, rádi bychom sezonu prodloužili do listopadu," řekl Švec. Hospital má v hlavní sezoně otevřeno sedm dní v týdnu.

Také kastelán Opočna na Rychnovsku Tomáš Kořínek by se v případě zájmu nebránil prodloužení hlavní sezony. Ztráty kvůli odložení začátku sezony odhadl na statisíce korun. "Pokud bude možnost, určitě budeme mít otevřeno déle. Potřebujeme návštěvníky, výnosy, abychom dokázali udělat alespoň základní každoroční údržbu," řekl Kořínek.

Na státních památkách v hradeckém kraji využívají odložení sezony k úklidům či menším opravám. Někteří kasteláni, aby neztratili kontakt s návštěvníky, začali natáčet virtuální prohlídky či krátká videa, které umisťují na facebookové profily, tak jako to udělali například na státním zámku v Opočně.

Nejvyšší návštěvnost mají památky tradičně v červenci a v srpnu. "Už teď je jasné, že výpadek ze začátku sezony nedoženeme, ale doufáme, že přes prázdniny se nám ho podaří zmírnit," dodal Švec.

Prohlídky památkových objektů budou po otevření jen s podmínkou dodržení přísných hygienických pravidel, jako je nošení roušek a dostatečné odstupy. V každém objektu bude stojan s dezinfekcí. Počet návštěvníků v jednotlivých skupinách budou památkáři regulovat podle velikosti objektu.

Autoři | Foto hospital-kuks.cz

Štítky ČR, koronavirus, památky, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, purkrabí, pandemie covidu-19, Kuks, Národní památkový ústav, Libor Švec, Náchod, Hrádek, Zámek Opočno, Ratibořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správci památek v hradeckém kraji by stáli o prodloužení sezony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.