Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Opočně je k vidění Kupkův obraz, který byl vydražen za téměř 80 milionů

Ve výstavní síni v areálu zámku v Opočně je jen dnes a v neděli možné si prohlédnout obraz Františka Kupky Plochy příčné II. Dílo bylo letos v květnu vydraženo za 78 milionů korun a stalo se rekordmanem českých aukcí. Královéhradecký kraj výstavu připravil ve spolupráci s opočenskou radnicí ke 148. výročí narození Františka Kupky a ke stým narozeninám mecenášky umění Medy Mládkové.

Obraz Plochy příčné II je jedním z nedůležitějších děl Kupkovy tvorby a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým Kupka značně předstihl vývoj světového malířství. Namaloval jej ve Francii a v roce 1946 ho věnoval svému pražskému příteli za pomoc s retrospektivní výstavou v pražském Mánesu.

V roce 1968 byl součástí velké Kupkovy výstavy ve Valdštejnské jízdárně, pak se vytratil z povědomí veřejnosti a 50 let jej nikdo neviděl. Stále ho vlastnila rodina původního majitele až do aukce, kdy se letos 26. května 2019 vydražil.

Společně s Vasilijem Kandinským, Pietem Mondrianem či Fernandem Légerem je Kupka považován za jednoho ze zakladatelů abstraktní malby. Narodil se v roce 1871 v Opočně, ale převážnou část života strávil ve Francii, kde také v roce 1957 zemřel.

 

Autoři

Štítky ČR, výtvarné, Kupka, Opočno, OTVÍRÁK, František Kupka, Zámek Opočno, výstava, Meda Mládková, Královéhradecký kraj, Francie, umění, Vasilij Kandinskij, Lázeňská léčebna Mánes, Valdštejnská jízdárna, dražba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Opočně je k vidění Kupkův obraz, který byl vydražen za téměř 80 milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.