Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Chmurný den pro grunge a vůbec rockovou muziku. Připomínáme si výročí úmrtí Kurta a Laynea

Výstřel z brokovnice ukončil 5. dubna roku 1994 život jedné z nejvýznamnějších osobností rockových dějin – Kurta Cobaina. Aby toho nebylo málo, o osm let později (na den přesně) odešel ze světa (prokleté drogy) další legendární zpěvák 90. let – Layne Staley z Alice In Chains. Pojďme si připomenout dílo těchto borců, kteří pohasli příliš brzy.

Kurt Cobain, to je samozřejmě Nirvana. Divoká, nespoutaná, energická, milovaná i nenáviděná. Kapela, která byla pravým protikladem vypulírovaných 80. let. Kapela postavená na syrovosti rockových smeček z přelomu 60. a 90. let. Zjevení a legenda…

Nejslavnějším albem Nirvany je samozřejmě modré album s děckem pod vodou – Nevermind.

Poslední řadovka Nirvany – In Utero - vyšla na podzim roku 1993 a byla to pořádně rozbouřená smršť, která neměla (až na několik výjimek) s mainstreamem nic společného. Těžké album… stále geniální!

Symbolickou tečkou se stalo legendární unplugged vystoupení pro MTV. Kurt byl nervózní, nikdo nevěděl, jak to dopadne, ale výsledek předčil očekávání. Nejprodávanější MTV unplugged má sice na triku Eric Clapton, ale zeptejte se rockového fanouška, který živák z tohoto cyklu se mu vybaví jako první…

Mimochodem jedním z vrcholů MTV Unplugged je nová verze dávného songu Where Did You Sleep Last Night? Věděli jste, že si Kurt tuto věc zahrál už o pár let dříve na desce Marka Lanegana, další velké grungeové osobnosti?

Nirvana skončila, ale další pionýři žánru zvaného grunge pořád ještě dýchali. Alice In Chains s charismatickým Laynem kuchtili eponymní album, které se sice nestalo takovou legendou jako předchozí Dirt, ale pořád se jedná o naprostou pecku.

I Alice In Chains byli pozváni do pořadu MTV Unplugged. Vznikla tak další legendární záležitost, byť při pohledu na Layna, který se pomalu vzdaloval, možná až příliš depresivní.

Layne Staley nebyl spojen jen s Alice In Chains. Na kontě měl i album se superskupinou zvanou Mad Season. Debut vyšel v roce 1994 a byla to jedinečná pocta bluesovým kořenům. Jeden z největších monumentů 90. let.

A jak dnes válčí Nirvana a Alice In Chains bez svých frontmanů? Nirvana samozřejmě spí, ačkoliv občas se probudí. Jako třeba v tomto případě.

Alice In Chains naproti tomu prožili velmi úspěšný comeback a dnes jsou stále jednou z největších rockových kapel vůbec. Šlape jim to skvěle.

Dnešní úkol tedy zní jasně – pořádně nahulit repráky a uctít památku velikánů 90. let! Let´s rock!

Autoři | Foto Metal head zone

Štítky Kurt Cobain, Nirvana, Alice In Chains, Layne Staley, MTV, MTV Unplugged, Eric Clapton, hudební skupina

Chmurný den pro grunge a vůbec rockovou muziku. Připomínáme si výročí úmrtí Kurta a Laynea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.