Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Šrámkova Sobotka nabídne desítky kulturních akcí včetně autorských čtení

Festival českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka od 29. června do 6. července nabídne sedm desítek kulturních pořadů včetně autorských čtení, tvůrčích dílen či koncertů. Letošní 68. ročníku festivalu má podtitul Ve stínu, uvedli pořadatelé.

Festival v Sobotce na Jičínsku připomene 140. výročí narození Miloslavy Hrdličkové, partnerky spisovatele Fráni Šrámka, bez níž by festival neexistoval. "Kdo nebo co je ve stínu, respektive co vůbec znamená ve stínu být, jsou ústřední otázky letošního festivalového tématu, na než bude Šrámkova Sobotka hledat odpovědi prostřednictvím řady programových linií," uvedli v tiskové zprávě pořadatelé.

V sobotu se představí herečka Milena Steinmasslová se souborem Spolku Kašpar z Divadla v Celetné v černé komedii 2084. Na programu je také Divadelní spolek JEDL, který v podání Lucie Trmíkové přiblíží život a dílo francouzské básnířky Suzanne Renaudové. V dalších dnech vystoupí Divadlo Masopust s inscenací Přípravy na všechno s Miloslavem Königem a Šimonem Krupou nebo také Divadlo D21, které uvede inscenaci Emil čili O Háchovi.

Hudební program přinese směsici žánrů, od poetického dua HlasKontraBas Ridiny Ahmedové a Petra Tichého přes experimentální rapové seskupení P/\st až k melancholicky energické muzice kapely Barva slov. Místo v programu tradičně patří také koncertu v kostele, tentokrát prostor rozezní hra fagotu a cembala. Dva filmové pořady připravily Národní filmový archiv a FAMU, uvedli pořadatelé.

Pro děti je určené představení brněnského Divadla DIP, autorské čtení Jiřího Šlupky Svěráka nebo Dory Kaprálové. Závod a pochod pro všechny generace Šrámkova 11° se koná ve středu.

"Scénická čtení nabídnou na různých místech Sobotky setkání s verši Jana Kameníka, Václava Šolce či bezdomoveckou poezií. Za dalšími se ohlédne nokturno Společnost mrtvých básníků. Do plenéru proniknou také poslechové pořady, kromě jedinečného večerního site-specific poslechu hororových povídek Edgara Allana Poea na schodišti zámku Humprecht zazní básnické pásmo z hořkých a výsměšných textů zakladatele nonsensu Christiana Morgensterna," sdělil produkční festivalu Jan Trč.

Autorská čtení přinese festival v rozšířené podobě. "Programová linie besed například nevšední optikou pohlédne na dramatika Williama Shakespeara, o stínu ve výtvarném umění pobeseduje Vít Vlnas. Přednášky představí v novém světle Čapkovy pátečníky nebo citoslovce jako popelku mezi slovními druhy," uvedl Trč.

Závěr festivalu bude patřit nejen výstupům festivalových tvůrčích dílen, ale také debatě Profese ve stínu?, do níž pozvání přijal mj. Karel Hvížďala, a tradičně Třešňovému jarmarku. Na programu je také přes deset výstav a expozic.

První ročník festivalu se uskutečnil v roce 1957. Vznikl díky Miloslavě Hrdličkové-Šrámkové, životní družce prozaika a básníka Fráni Šrámka, který se v Sobotce narodil. Více informací o programu festivalu je na webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto fajnvylety.cz

Štítky ČR, literatura, hudba, divadlo, festival, Šrámkova Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šrámkova Sobotka nabídne desítky kulturních akcí včetně autorských čtení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.