Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji se připojí k páteční Noci kostelů přes sto objektů

V Královéhradeckém kraji se dneska k celostátní Noci kostelů připojí více než 110 objektů. Patřit mezi ně budou nejen kostely, ale i kaple či modlitebny, vyplynulo z informací na webu akce. Zpřístupnění církevních památek bude mnohde doprovázet kulturní program. Ústředním motivem letošního ročníku Noci kostelů je téma Srdce.

Ve stotisícovém Hradci Králové se k Noci kostelů připojí 12 církevních staveb včetně katedrály Svatého Ducha v historickém centru města, kde program začne v 18:30 mší svatou. Večerní program v hradecké katedrále nabídne i výstavu fotografií či liturgických předmětů.

V Náchodě by se měly v pátek otevřít při Noci kostelů tři kostely stejně jako v Rychnově nad Kněžnou. Do Noci kostelů se loni v Královéhradeckém kraji zapojilo přes 80 objektů, předloni okolo stovky. V roce 2021 akci negativně ovlivnila doznívající protiepidemická opatření kvůli šíření koronaviru.

V pátek 7. června se zájemcům otevře po celé České republice přes 1850 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí spravovaných křesťanskými církvemi.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla ve Vídni, kde se v roce 2005 uskutečnila první Noc kostelů. V roce 2009 podle organizátorů akce překročila hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v Česku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, památky, církve, Noc kostelů, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji se připojí k páteční Noci kostelů přes sto objektů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.