Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Divadlo Drak představí dvě své inscenace v Kloden Teater Oslu

Divadla Drak vyráží do Osla, kde v divadle pro děti a mládež Kloden Teater představí dvě inscenace ze své repertoárové nabídky školám, návštěvníkům z řad veřejnosti i promotérům. Budou jimi inscenace pro náctileté Antigona a hravá pohybová groteska pro děti od tří let Do hajan!

Od 16. do 21. září 2023 uvede Divadlo Drak sedm představení v norském divadle pro děti a mládež Kloden Teater. V Oslu Drak představí norskému publiku hned dvě inscenace ze svého repertoáru, které reprezentují jeho současnou tvorbu pro různé věkové kategorie. Inscenaci pro nejmenší diváky od 3 let Do hajan! režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové uvede ve dvou reprízách a koprodukční projekt Divadla Drak a Městských divadel pražských pro náctileté Antigona dokonce hned pětkrát. Součástí programu pro střední školy jsou také dva workshopy pod vedením lektorského oddělení Divadla Drak. Výjezd je realizován s podporou Národního plánu obnovy, výzvy Status umělce - Mobilita II.

„Takto rozsáhlý zájezd do Norska je pro nás skvělou příležitostí jak pro prezentaci a další rozvoj našich projektů pro teenagery, pro které jsou nám Kloden Teater a jeho umělecký šéf Kjell Moberg cennými partnery, tak pro navázání kontaktů s norskými promotéry a zástupci národního programu The Cultural Schoolbag," uvedl ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Kloden Teater je zcela ojedinělým subjektem v kontextu norského divadla pro děti a mládež. Myšlenka vzniku tohoto národního divadla pro děti a mládež v Oslu se zrodila kolem roku 2000 z iniciativy The Norwegian Network for Performing Arts. Kloden Teater bylo založeno v roce 2015 a od roku 2019 působí na své současné adrese v ulici Kabelgata. Po několikaletém pilotním provozu v dosavadních prostorách byl vytvořen projekt nové budovy divadla o rozloze přes 3500 m2, který počítá se dvěma stálými scénami, zkušebnami, dílnami a kavárnou. Výstavba bude zahájena koncem roku 2023.

Kloden Teater koncentruje norskou tvorbu pro mladé publikum a přiváží inspirativní projekty ze zahraničí. Pravidelně hostí festivaly Showbox, The National Hedda Festival and GoFigure Festival for Figurative Theatre. Kloden se také významně zaměřuje na práci s menšinami a chce své prostory otevřít různým sociálním skupinám. Důležitou součástí jeho aktivit je i programová linka pro náctileté a práce s nimi.

Cílem výjezdu je dále prezentovat tvorbu Draku pro norským národní program The Cultural Schoolbag, který zajišťuje, aby všechny děti školního věku v Norsku přišly do kontaktu s kulturou a profesionálním uměním. Projekt je součástí vládní kulturní politiky pro žáky a studenty od základních až po závěrečný stupeň středních škol.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Divadlo Drak

Štítky divadlo, Oslo, Divadlo Drak, projekt, Antigona, Norsko, Tomáš Jarkovský, Městská divadla pražská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak představí dvě své inscenace v Kloden Teater Oslu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.