Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Trutnově se dnes otevírá Vesmír, na diváky čekají dva moderní sály

Po dvouleté pauze se dnes otevře veřejnosti kino Vesmír v Trutnově. Nově zrekonstruované prostory nabídnou moderní kinematografické zážitky ve dvou sálech, občerstvení i bezbariérový přístup.

Trutnováci se dočkali. Právě dnes se otevírá kino Vesmír. Jeho rekonstrukce začala v létě 2021 a o rok se protáhla. „Situace byla složitější, než se předpokládalo. Už původní stavba z 20. let byla odvážná, ovšem zásahy do nosných konstrukcí provedené při rekonstrukci v 70. letech byly z hlediska statiky destruktivní. Přestože byl proveden stavební průzkum, na tyto vady bohužel nebylo možné přijít. Byly skryté zejména pod podhledy a obložením stěn. Se vším si zhotovitel stavby naštěstí poradil, ale bohužel se celá rekonstrukce protáhla,“ vysvětlil v tiskové zprávě Michal Rosa, starosta města Trutnova, a dodává že, „Trutnovákům, kteří na otevření kina trpělivě čekali, patří velký dík. Věřím, že o to více si nyní užijí nové prostory a filmové zážitky.“

Nové kino má nyní dva promítací sály. Velký s názvem „Modrá galaxie“ má kapacitu 256 diváků a menší s názvem „Červený trpaslík“, který je určený převážně pro artová představení, pojme až 39 diváků. „V tomto sále se nám podařilo instalovat nejlepší možnou audiotechniku ATMOS. Ve velkém sále nebylo možné toto ozvučení provést kvůli historickému stropu. Ten je jedinou zcela dochovanou částí původní stavby a nám se ho s vynaložením nemalých nákladů podařilo zachránit,“ upřesňuje trutnovský starosta. Ve vstupní hale se návštěvníci mohou těšit na nabídku občerstvení a oproti původnímu stavu byla navýšena kapacita toalet. Díky bezbariérovému řešení je rekonstruované kino pohodlně přístupné také tělesně postiženým osobám.

Rekonstrukci kina Vesmír provedla společnost BAK, stavební společnost, a. s. Finální náklady na zmodernizované kino jsou necelých 119 milionů korun. Radnice však uspěla se žádostí o dotaci z Ministerstva kultury ČR, která činí téměř 69 milionů korun. Projekt byl konkrétně podpořen Regionálním rozvojovým fondem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trutnov

Štítky Trutnov, kino, vesmír, rekonstrukce, Michal Rosa, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Trutnově se dnes otevírá Vesmír, na diváky čekají dva moderní sály  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.