Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Kuksu začal barokní festival Theatrum, do neděle nabídne desítky představení

V Kuksu na Trutnovsku začal 22. ročník festivalu barokního divadla, opery a hudby Theatrum Kuks. Do neděle 27. srpna festival nabídne kolem 40 představení a dalších akcí.

Jedním z hlavních témat letošního ročníku je připomenutí andělské symboliky, kterou do barokního Kuksu vložil jeho zakladatel František Antonín Špork. Festival divadla, vážné hudby, opery, tance či loutkových představení pro děti se uskuteční na různých místech v Kuksu a jeho okolí. Řada představení bude v areálu hospitalu Kuks, který v roce 2014 prošel rekonstrukcí za 440 milionů korun. Představení či výlety s programem budou například i ve Dvoře Králové nad Labem, Heřmanicích, na vrchu Zvičina, v Chotěborkách či na koupališti Dachova u Hořic.

"Barokní hudba a barokní hlasy byly často přirovnávány k andělským hlasům. Kuks už své anděly navíc má, a to Braunovy sochy andělů blažené a žalostné smrti. K těm se letos slétnou symboličtí hrající, tančící a zpívající andělé z celé republiky," uvedla ředitelka festivalu Kateřina Bohadlová.

Organizátorem festivalu je spolek Theatrum Kuks, který navazuje na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu s cílem vrátit do kulturní památky Kuks živé umění. Theatrum Kuks se profiluje programem s vazbou na lokální kulturní dějiny, které připomíná a rozvíjí prostřednictvím uměleckých projektů i zasazením do krajiny Kuksu, uvedli pořadatelé. Více informaci o festivalu je na webu.

Barokní komplex v labském údolí v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je sochařská výzdoba areálu od Matyáše Brauna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, kultura, festival, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kuksu začal barokní festival Theatrum, do neděle nabídne desítky představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.