Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hned se kino Vesmír v Trutnově bude opravovat veseleji, stát městu přiklepl dotaci

Trutnov vybojoval dotaci 69 milionů na rekonstrukci kina Vesmír. To bude stačit na polovinu nákladů. Kino by mělo být opraveno na přelomu jara a léta tohoto roku.

Velmi dobrou zprávu obdrželo město Trutnov. Podařilo se mu uspět se žádostí o dotaci na rekonstrukci kina Vesmír. Z Národního plánu obnovy tak do Trutnova zamíří téměř 69 milionů korun, které pokryjí více než polovinu nákladů rekonstrukce. 

Zatímco práce na opravě budovy kina Vesmír z roku 1928 denně postupují, hlásí trutnovská radnice skvělou novinu. Více než polovinu nákladů na rekonstrukci pokryje dotace. Oprava trutnovského kina je totiž jedním ze tří projektů v Královéhradeckém kraji, které se rozhodlo podpořit Ministerstvo kultury ČR. V rámci Národního plánu obnovy vyhlásilo dotační program na podporu regionálních kulturních a kreativních center, kde o finanční prostředky usilovaly v Královéhradeckém kraji 4 projekty. „Jsem rád, že se nám podařilo se žádostí o dotaci uspět. Je vidět, že dotační projekt Rekonstrukce kina Vesmír připravený ve spolupráci s panem ředitelem Kasíkem zaměřený na mezinárodní spolupráci oslovil hodnotitele a získal zaslouženou podporu,“ říká Michal Rosa, starosta města Trutnova. 

Pro projekty v Královéhradeckém kraji byla alokována částka celkem 164 milionů korun. Trutnovský projekt z této částky ukrojí nejvíce, a to 68,851 milionu korun. Centrum kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje získá 55 milionů a Vila Čerych v České Skalici necelých 40 milionů. Projekt Art centra v Náchodě byl se svou žádostí neúspěšný. „Rekonstrukcí kina Vesmír se pomyslně z hlediska zázemí uzavírá naše dlouhodobá snaha o vytvoření kulturního centra a prostředí pro mezinárodní spolupráci v kultuře v Trutnově. Našimi partnery jsou Wroclawska Fundacja Filmowa, Cirk La Putyka, o. p. s., a South Australian Circus Centre Home of Cirkidz,“ doplňuje ředitel Společenského centra pro kulturu a volný čas UFFO Libor Kasík. 

Rekonstrukce kina Vesmír byla zahájena v červnu 2021 a původně měla trvat rok. Jak ovšem u rekonstrukcí starších objektů bývá, vyskytly se neočekávané komplikace, převážně způsobené neodbornými úpravami ze 70. let. Všechny už byly vyřešeny, nicméně za následek měly prodloužení celé rekonstrukce téměř o rok, a tím pádem navýšení nákladů. Původně se počítalo s částkou 97,5 milionů korun, nyní celkové náklady dosahují přibližně 115 milionů korun. „Kino Vesmír je součástí trutnovského rodinného stříbra, a proto jeho rekonstrukce patřila k jedné z investičních priorit v rámci mého posledního starostovského období. Prodloužení rekonstrukce přineslo možnost, abych, byť ne již jako starosta, mohl podpořit aktivity města vedoucí k získání finanční podpory. Přiznaná výše dotace umožní dokončit rekonstrukci bez vyššího zatížení rozpočtu města, než jak bylo plánováno. Jsem rád, že si budeme moci vychutnat zážitky v kině odpovídajícím současným požadavkům a trendům a přitom zavzpomínat na příjemné zážitky spojené s tímto místem,“ rekapituluje předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Ivan Adamec. 

I přes obtíže, které stavbu provázely, se rekonstrukce kina Vesmír dostala do závěrečné fáze. „V tuto chvíli je dokončena významná část instalací a stavební práce tak postoupily k omítkám a podlahám. Hotové jsou i rastry pro obklady a podhledy a na staveništi tak začíná být zřejmé, jak bude stavba provozně fungovat. Jasné obrysy má už také zcela nový malý sál ve druhém patře. Současně jsme v poslední fázi záchrany původních konstrukcí, která se týká opravy historického stropu sálu. Očekáváme, že kino bude dokončeno na přelomu jara a léta,” uzavírá trutnovský starosta města.  

Ohodnoť článek

Foto rosa-architekt.cz

Štítky kino, rekonstrukce, Trutnov, dotace, Královéhradecký kraj, Libor Kasík, Ministerstvo kultury České republiky, Michal Rosa, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hned se kino Vesmír v Trutnově bude opravovat veseleji, stát městu přiklepl dotaci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.