Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V královédvorském safari parku vypuknou Africké dny

V safari parku ve Dvoře Králové nad Labem se opět uskuteční Africké dny, které nabídnou gastronomii, přehlídku kultury a v letošním roce i umění. Návštěvníci budou moci očekávat autentické africké tržiště s exotickým ovocem, shlédnout bude možné i africký tanec, který doplní i hudba a v evropském měřítku bude k vidění jedinečná výstava originálních ilustrací Joy Adamsonové.

Joy Adamsonová se proslavila jako autorka Příběhu lvice Elsy. Spolu se svým manželem Georgem se stali pravděpodobně nejslavnějším párem africké ochrany přírody. Díky odchovu lvího mláděte, které bylo vypuštěno do volné přírody, se oběma podařilo změnit pohled veřejnosti. Ta přestala vidět divoká zvířata pouze jako krvelačné bestie. Joy ale byla i nadanou malířkou. Její malby jsou ozdobou v sídle keňských prezidentů.

„Vidět originály botanických ilustrací Joy Adamsonové je naprostým unikátem, protože se vystavují jen zcela výjimečně. Do Česka mohl soubor Joyiných děl dorazit díky jejímu propojení s Opavou, kde se narodila,“ popisuje popularizátorka života a díla Joy Adamsonové Zuzana Beranová, která přivezla její díla do České republiky.

Slavnostní zahájení výstavy v prostorách Galerie Zdeňka Buriana se uskuteční 11. srpna ve dvě hodiny odpoledne. Z Velké Británie přicestuje na zahájení i Graeme Dougan, člen správní rady britské nadace Elsa Conservation Trust, která zapůjčila díla na chystanou výstavu, jenž potrvá až do 25. září.

K vidění tu budou i osobní předměty Joy Adamsové. Děje se tak u příležitosti symbolického přejmenování pavilonu šelem v safari parku na Pavilon šelem Joy Adamsonové.

Africké dny již od zítřka

Po celý příští týden budou probíhat hudební a taneční workshopy. Dojde i na čtení pohádek sepsaných na základě pamětí a zápisků Josefa Vágnera jeho dcerou Lenkou. O víkendu vyvrcholí program velkým tržištěm, na kterém bude řada afrických dobrot, tropického ovoce od malých farmářů nebo káva a čaje z Keni.

Africké dny a jejich program budou směřovat k odpoledním a večerním hodinám, kdy klesne venkovní teplota a stoupá aktivita zvířat.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari park, Simona Jiřičková

Štítky safari park, Dvůr Králové nad Labem, léto, návštěvníci, zoo, výstava Joy Adamsonová, výstava, Joy Adamsonová, umění, kultura, Česko, gastronomie, Zdeněk Burian, Josef Vágner, ovoce, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V královédvorském safari parku vypuknou Africké dny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.