Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo Drak si na léto připravilo dvě bojovky. Program nabízí i Labyrint

Divadlo Drak a Labyrint Divadla Drak si na léto připravilo program nejen pro děti. Prostory vznikly rekonstrukcí přilehlé budovy původních Tereziánských kasáren a skleněným mostem jsou přímo propojeny s budovou divadla. Projekt galerie si od samého počátku klade za cíl nebýt jen výstavním prostorem, ale otevřenou a živou platformou, místem kde dochází ke spojení umění se vzdělávání.

V průběhu letních prázdnin je galerie otevřena každý den kromě pondělí a návštěvníci zde najdou vedle stálé expozice Příběh Draku 1958–2018, také krátkodobou výstavu Továrna na utopii. Interaktivní rodinná výstava inspirovaná utopickými díly Karla Čapka je tvořena šesti původními instalacemi šesti různých autorů. Ti se při své tvorbě inspirovali utopickými motivy v literárním díle Karla Čapka. Jednotlivé instalace jsou autorskými reakcemi na Čapkovy romány Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky nebo dramata R.U.R. a Věc Makropulos.  

Od ledna 2022 je galerie Labyrint Divadla Drak členem mezinárodní sítě Hands on! International Association of Children in Museum, která sdružuje a podporuje muzea přátelská dětem jako instituce zaměřující se na inovativní formy vzdělávání. Učitelům i rodičům dává signál, že muzea a galerie, která jsou jejími členy, podporují u dětí zvídavost a představivost a usilují o vzdělávání skrz zábavu a aktivní hru, čímž dětem pomáhají se přirozeně rozvíjet a připravovat se na budoucí životní výzvy. 

„Tím, že jsem se stali součástí Mezinárodní asociaci dětských muzeí Hands on! jsme si potvrdili, že svou autorskou výstavní činností přispíváme k rozvoji galerií a muzeí pro děti a mládež v České republice. Do budoucna plánujeme se více zapojit i v rámci evropských projektů. Členství v této evropské organizaci nám nabízí spoustu zajímavých možností jako je spolupráce na mezinárodních projektech, ale především příležitost pro vzájemné síťování, sdílení a získávání nových zkušeností, edukaci našich pracovníků, výměny výstav a mnoho dalšího,“ uvádí ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský

Vydejte se Za Příběhem Draku či na Hradeckou kulturní pátračku 

V červenci a srpnu probíhá také speciální venkovní program. Dobrodružná výprava Za Příběhem Draku je určena rodinám s dětmi od 7 let, odehrává se v bezprostředním okolí divadla a vrcholí nalezením pokladu v bludišti vitrín stálé expozici.  

Oproti tomu Hradecká kulturní pátračka, na které Drak spojil síly hned s pěti dalšími královéhradeckými kulturními institucemi Galerií moderního umění, Klicperovým divadlem, Muzeem východních Čech, Filharmonií Hradec Králové a Bio Central, provede účastníky i historickým centrem města a je tak vhodná i pro turisty.  

Obě letní bojovky začínají právě v Labyrintu Divadla Drak, kde kromě vstupenek získají pátrači také všechny potřebné informace a herní mapy. Oba programy jsou v tomto roce připraveny i v ukrajinské jazykové verzi. 

A tím to nekončí! 

V prostranství kolem Divadla Drak, který přímo vybízí k trávení volného času rodiny s dětmi i další návštěvníky, stojí výstava interaktivních objektů. Expozici tvoří mechanické loutky, které lze snadno rozhýbat, oživit, udělat jimi jednoduché gesto a vyzkoušet si princip vodění loutky a další herní prvky. 

Po celé léto pak probíhají v Labyrintu Divadla Drak divadelní a výtvarné příměstské tábory pro děti ve věku od 6 do 15 let.  Jeden z nich je určený i pro ukrajinské děti. Ten můžete podpořit prostřednictvím https://www.darujme.cz/projekt/1206509. Děti čeká léto plné her, zábavy, ale i poznávání, objevování a společné tvorby. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Milan Hajn | Divadlo Drak

Štítky Divadlo Drak, labyrint, program, léto, kultura, Hradec Králové, galerie, muzeum, výstava, Labyrint Divadla Drak, projekt, Karel Čapek, divadlo, umění, Tomáš Jarkovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak si na léto připravilo dvě bojovky. Program nabízí i Labyrint  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.