Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj má stavební povolení na Škroupův dům. Chystá výzvu na jeho využití

Královéhradecký kraj má stavební povolení a je připraven zhruba za 40 milionů korun opravit Škroupův dům v Osicích na Královéhradecku. Kraj, který je vlastníkem objektu, jej dostal od Osic darem na konci roku 2018. Cílem je změnit zanedbanou budovu v multifunkční objekt určený pro kulturu, vzdělávání i sport. Objekt se skládá ze sálu, přísálí, dvou místností v přízemí a tří v prvním poschodí.

"Kraj aktuálně chystá otevřenou výzvu na jeho využití, do které se budou moci hlásit se svými projekty obce, MASky (Místní akční skupiny), neziskové organizace a podobně. Kraj poté rozhodne o případném zahájení investice," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Škroupův dům ve stylu meziválečné moderny podle návrhu architekta Jindřicha Smetany svému účelu sloužil do roku 1951. Hrálo se v něm divadlo, konaly se tam taneční zábavy a plesy, místní školáci i sokolové do ní chodili cvičit. Do roku 1966 promítalo v domě kino, bývala zde také pošta, knihovna, holičství či klubovna Socialistického svazu mládeže.

Skladatel a dirigent Škroup se narodil v Osicích v roce 1801. Zhruba do poloviny 19. století působil ve Stavovském divadle v Praze. Poslední dva roky svého života strávil v rotterdamské opeře. Škroupova píseň Kde domov můj poprvé zazněla ve hře Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, v roce 1918 byla uzákoněna jako státní hymna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, Škroupův dům, Osice, Královéhradecký kraj, dům, stavební povolení, kultura, Jindřich Smetana, Josef Kajetán Tyl, Socialistický svaz mládeže, Stavovské divadlo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj má stavební povolení na Škroupův dům. Chystá výzvu na jeho využití  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.