Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Státním památkám v hradeckém kraji letos klesla návštěvnost

Státní zámky v Královéhradeckém kraji měly letos do října v meziročním srovnání nižší návštěvnost než loni. Na pět památek v kraji ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos za prvních devět měsíců zavítalo 172 524 lidí, o 21 procenta méně než za stejnou dobu v roce 2020. Vyplynulo to z údajů poskytnutých územní památkovou správou na Sychrově. NPÚ má v kraji ve správě zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice a hospital v Kuksu. Návštěvnost památek v kraji byla letos stejně jako v roce 2020 negativně poznamenaná dopady pandemie koronaviru.

"Sezona nebyla z hlediska návštěvnosti dobrá. Návštěvnost je nižší ze dvou důvodů, jednak jsme sezonu začínali později a druhá věc je, že nás limitují omezení, která jsou během celé sezony. V nevýhodě jsou interiérové objekty, protože lidé měli čím dál menší ochotu nosit v létě respirátory, raději vyhledávali objekty typu hradů a hradních zřícenin," řekla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Na druhou stranu návštěvníci, kteří dorazili, ocenili omezené počty osob na prohlídkách, nemuseli se v expozicích tlačit. "Snažili jsme se lidem vyjít vstříc také tím, že jsme na většinu tras zavedli online prodej vstupenek, abychom limitovali setkání návštěvníků," řekl Bidlasová.

Nejvyšší návštěvnost z památek v kraji ve správě NPÚ letos do konce září zaznamenali v barokním hospitalu Kuks na Trutnovsku a na zámku Opočno na Rychnovsku, a to 48 031 lidí a 44 473 návštěvníků. V hospitalu šlo meziročně o pokles téměř o deset procent a v Opočně o více než 24 procent.

Zámek v Ratibořicích za prvních devět měsíců letošního roku přilákal 31 163 návštěvníků, o 38 procent méně než za stejnou dobu loni. Náchodský zámek do října navštívilo 25 702 lidí, meziročně o 22 procenta méně a Hrádek u Nechanic 23 155, o 0,4 procenta méně.

"Další velký propad je v tom, že jsme si nedovolili s ohledem na naše povinnosti řádného hospodáře konat větší kulturní akce, pokud jsme neměli jistotu, že je můžeme udělat," řekla Bidlasová. Některé památky těží právě z doprovodných akcí.

Památky se druhým rokem potýkaly s poklesem návštěvnosti i výnosů kvůli zkrácené sezoně. Hlavní sezona letos začala až v červnu, běžně to bývá v dubnu.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, památky, správa, turistika, NPÚ, Královéhradecký, kraj, Sychrov, Kuks, hrad, zámek, Národní památkový ústav, Královéhradecký kraj, pandemie covidu-19, Opočno, Hrádek, Ratibořice, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státním památkám v hradeckém kraji letos klesla návštěvnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.