Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jičíně se koná pohádkový festival, kvůli epidemii v menším rozsahu

Festival Jičín město pohádky, který právě probíhá, je letos ve výrazně menším rozsahu než v minulosti. Důvodem jsou komplikace při organizaci festivalu způsobené epidemií koronaviru, epidemické restrikce a úbytek sponzorů. Festival, jehož podtitul zní Oslava 30. narozenin aneb čas plyne jako voda, potrvá do neděle.

Jubilejní 30. ročník festivalu se měl konat již loni v září, ale pořadatelé jej kvůli epidemii přeložili na letošní rok. Letos na jaře se přípravy opět rozjely, i když nebylo jisté, jak budou na podzim vypadat epidemická opatření pro festivaly. Do toho se podle předsedy správní rady pořádajícího Nadačního fondu Jičín – město pohádky Jana Košíčka přidaly výpadek sponzorů a omezená možnost získání dotací. „Záměrně jsme proto přistoupili k menší podobě festivalu," uvedl Košíček.

Hlavními dějišti festivalu jsou zámecká zahrada, nádvoří Valdštejnského zámku a farská zahrada. Na Valdštejnově náměstí, kde v minulosti stávalo ústřední velké pódium, bude dětská herna s pískovištěm či kostkovištěm. Opět jsou připravené oblíbené tvůrčí dílny, pohádková představení, koncerty, filmová promítání. Vystoupení jsou většinou na místních interpretech. Po městě jezdí pohádkový vláček. Kolotoče a jiné podobné atrakce jsou opět stranou ústředního dění na prostranství u zimního stadionu.

Hlavní program v zámeckém parku, na zámku a v židovské škole je dnes zpoplatněn jednorázovým vstupným 50 korun pro děti od tří do 18 let a 100 korunami pro dospělé. Před zakoupením vstupenky musí lidé prokázal bezinfekčnost, k dispozici jsou u vchodů do zámeckého parku dvě testovací místa na covid-19.

Festival se za dobu své existence zařadil mezi největší akce svého druhu v Česku. Na zatím poslední festival v plném rozsahu v roce 2019 přišlo asi 65.000 lidí, z toho na hlavní sobotní program na Valdštejnově náměstí dorazilo okolo 17.000 návštěvníků. Řada akcí se při minulých ročnících konala i mimo Jičín, na sobotních galaprogramech vystupovaly hvězdy české a slovenské populární hudby.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, zábava, děti, festival, pohádka, Jičín, víkend, akce, zámecký park, pandemie covidu-19, epidemie, Valdštejnovo náměstí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně se koná pohádkový festival, kvůli epidemii v menším rozsahu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.